Grad Zagreb

Stari grad mlad duhom

Hrvatska prijestolnica mlada je i zaigrana duhom unatoč gotovo tisućljetnoj povijesti svojega staroga grada. Grad živi u ritmu uspješnih poduzeća, a opušta se sa zalaskom Sunca. Iako žive u istinski suvremenom gradu, Zagrepčani će vas dočekati s tradicionalnom hrvatskom gostoljubivošću.

 

Dođite i posjetite političko, trgovačko i kulturno središte Hrvatske! Stari grad Zagreb prava je gozba za vaša osjetila, gdje možete kušati specijalitete u nekima od najcjenjenijih hrvatskih restorana i kafića, okruženi klasičnim pročeljima, bujnim vrtovima i zadivljujućim neogotičkim građevinama.

Matija Špelić

Gdje inspiracija dolazi iz srca

Kamo ići

Grad po mjeri čovjeka

Glavni grad Hrvatske ubraja se među najstarije srednjoeuropske gradove, što potvrđuju pisani izvori iz 1094. godine kada je na tom području utemeljena biskupija. Smjestio se između gorja Medvednice i rijeke Save, a staru gradsku jezgru čine srednjovjekovni Gradec, danas središte Vlade RH i Sabora, te Kaptol, nadbiskupijsko središte. Nakon administrativnog sjedinjenja s okolnim naseljima u 19. stoljeću u Zagrebu se podižu reprezentativne javne zgrade, trgovi, prekrasni perivoji, fontane i parkovi, čineći ga danas jednim od najzelenijih europskih gradova. Tako ugodna za šetnju, hrvatska metropola goste mami živahnim uličnim ozračjem, mnogobrojnim kafićima, restoranima i trgovačkim ulicama. Tražite li na svojem putu predah ispunjen bogatim tradicijskim i kulturnim doživljajem koji će osvježiti vaše putovanje prema domu ili nekomu primorskom turističkom odredištu, Zagreb vas spremno očekuje. Dobro došli!

1
POI image

Bundek, Veliko jezero

Uz plažu se proteže uređena šetnica, biciklističko-rolerska staza te prostrane zelene površine.

2
POI image

Crkva Sv. Marka

Crkva Sv. Marka – XIII. stoljeće, izvedena na romaničkoj osnovi dovršena je po tipu dvoranske crkve. Južni portal najrječitije je gotičko kiparsko ostvarenje u ovom dijelu Europe.

3
POI image

Dolac

Tržnica je živopisno mjesto i rječit dokaz da se u Zagrebu i Hrvatskoj jede prirodna, svježa i ukusna hrana.

4
POI image

Drevni Medvedgrad

Drevni Medvedgrad, srednjovjekovna utvrda, sagrađena u XIII. st.

5
POI image

Gastronomija

ljupki restorani i kafići (Tkalčićeva ulica)

6
POI image

Kula Lotrščak

Every day, for over hundred and ten years, the cannon fires from the top of tower Lotrščak exactly at noon in memory of an event from Zagreb history.

7
POI image

Malo Jezero, Jarun

„Zagrebačko more” poznati je nadimak jezera Jarun. Uz plažu Malo jezero, na jezeru Jarun nalaze se i plaže Otok veslača, Veliko jezero – jug, Otok Univerzijade i Otok Trešnjevka.

8
POI image

Park Maksimir, oaza mira

Danas je park Maksimir idealno mjesto gdje se na pet minuta od centra grada možete barem na trenutak skloniti od gradske vreve i uživati u odmoru i rekreaciji.

9
POI image

RAZGLEDAVANJE

Gornji grad i Donji grad (centar),

katedrala i crkva svetog Marka

10
POI image

Umjetnost

Zagreb je oduvijek bio prava hrvatska kulturna metropola. Sa svojim znamenitostima poput Hrvatskog narodnog kazališta, Umjetničkog paviljona...

Davor Rostuhar

Upoznajte šarmantno srce Hrvatske

Zagreb je izniknuo iz dvaju srednjovjekovnih naselja koja su stoljećima pupala na dvama susjednim brežuljcima.

S pisanom poviješću još od 1094. godine kad je osnovana biskupija, glavni i najveći grad Hrvatske, Zagreb, tipičan je srednjoeuropski grad s čijih se klasicističkih i secesijskih fasada povijesne jezgre, osim uznositog duha Austro-Ugarske Monarhije, prepoznaju gdjekad i obrisi praških veduta. S gotovo svim glavnim gradskim i kulturnim znamenitostima smještenim u samom središtu, prepun šarmantnih kavana, finih restorana, vrtnih terasa i nadasve svojim brižno kultiviranim parkovima, poput Ribnjaka naslonjenog podno zidina Kaptola s filigranskim tornjevima velebne neogotičke katedrale ili pak Lenuccijeve zelene potkove sa Zrinjevcem, Zagreb se doista može prozvati gradom po mjeri čovjeka.

Julien Duval / TZG Zagreb

Krenite ulicama metropole u jedinstvenu šetnju kroz povijest

Julien Duval / TZG Zagreb
Iako ga je najljepše otkrivati polako, u šetnji s noge na nogu, načinjući slojeve njegove bogate priče ulicama koje se penju s glavnog gradskog trga bana Jelačića i jedne od najvećih i najživopisnijih gradskih zelenih tržnica u ovome dijelu Europe, Dolca, preko Opatovine do Kaptola ili pak Radićevom ulicom do Kamenitih vrata, Banskih dvora i prepoznatljivog živopisnog krovišta crkve sv. Marka, Zagreb treba svakako upoznati još i vožnjom njegovim plavim tramvajima.

Klizeći u svim smjerovima i pulsirajući danonoćno poput bila živim gradskim tkivom, prozori ovih dobrih gradskih duhova nerijetko nude i najoriginalniji okvir prizora za dugo sjećanje. Sa svojih 20-ak kazališta, 30-ak muzeja, 45 galerija i 13 umjetničkih zbirka, velikim zoološkim vrtom i gotovo milijun stanovnika, Zagreb je prava hrvatska metropola koja poput magneta privlači goste najrazličitijih profila.

Antun Cerovečki
Smješten tik podno Parka prirode Medvednica, čiji se najviši vrh Sljeme od 2005. godine ponosi titulom domaćina skijaške FIS utrke Snow Queen Trophy, te s velikim sportsko-rekreacijskim centrom na jezeru Jarun s uređenim regatnim stazama za razna natjecanja, Zagreb doista nije tek grad bogate kulturne baštine, opera, baleta, teatra, muzeja i koncerata, nego se njegovo ime sve više upisuje na karti uvaženih svjetskih sportskih događaja
Ivo Biočina
Za kraj, ako ste jedan od onih koji tintom voli ispisivati razglednice ili pak bilježiti putopisne impresije u svoj notes, sjetite se da je upravo iz ovoga grada na svoj pobjedonosni put krenula i prva penkala (nalivpero), čiji izumitelj Slavoljub Penkala svoje nadahnuće možda duguje upravo zagrebačkim dugim šetnjama.

Koncentracija medicinskog iskustva i znanja.

Zagreb, glavni grad Hrvatske poznato je kongresno odredište u kojemu se održava čak polovina ukupnoga broja kongresa i drugih poslovnih skupova u zemlji.