Istra

Gdje snovi postaju vidljivi.

Srcoliki poluotok zaronjen duboko u bistre i modre vode Jadrana skrovit je vrt ljepote koji otvara vrata sunčanog i toplog Mediterana.

 

Odškrinite ih bez oklijevanja i odmor snova postat će stvarnost. Multikulturalna i gostoljubiva, ovo je zemlja koja na malom prostoru sretno spaja mnoštvo različitosti. Dok svojim kristalnim morem, čistim obalama i lukama, veselim ribarskim brodicama i uzavrelim kamenim uličicama progovara istinskim šarmom Med-iterana, ovaj čarobni pedalj zemlje svojim slikovitim srednjovjekovnim gradićima propupalim po brežuljcima istarskog zaleđa odiše mirom i blagošću kontinenta čiji krajolik neodoljivo podsjeća na najljepše predjele Toskane ili Provanse.

Aleksandar Gospić

Istražite zemlju istinskih raznolikosti gdje će plavo i zeleno biti vaša inspiracija

Kamo ići?

Putovi najmanjih gradova na svijetu

U Istri su se izmijenile mnogobrojne civilizacijske kulture koje su za sobom ostavile mnogo više od povijesnih priča. Na malom području naići ćete na prapovijesne gradine i antičke gradiće kao i one utvrđene srednjovjekovne, koji su zarobili gotovo svaki brežuljak u unutrašnjosti Istre, s karakterističnim ulicama, trgom, crkvom i gradskom ložom.

Otkrijte zašto se Hum naziva najmanjim gradom na svijetu, što je nadahnulo francuskog pisca Julesa Vernea da radnju jednog svojeg romana smjesti u grad Pazin, i doznajte zašto je nekadašnji grad Dvigrad u 17. stoljeću jednostavno nestao s lica zemlje i još mnogo, mnogo toga. Vrata istarskih gradića širom su vam otvorena: Dobro došli!

1
POI image

Brijuni

Brijuni su otočna skupina koju čine dva veća i dvanaest manjih otočića uz jugozapadnu obalu Istre nedaleko od Pule.

2
POI image

Ekomuzej Batana

Ekomuzej Batana jedinstven je projekt očuvanja lokalne maritimne kulture Rovinja, temeljen na poštivanju tradicije, uvažavanju suvremenih društvenih potreba te sinergiji čovjeka i okoliša.

4
POI image

Amfiteatar u Puli

Amfiteatar u Puli najveći je spomenik iz 1. stoljeća poslije Krista, a bio je namijenjen za gladijatorske borbe. Danas je svjetski poznata koncertna i festivalska pozornica.

5
POI image

Avantura iz prošlosti: Dinopark Funtana

Nedaleko od Poreča u prekrasnoj prirodi s impozantnom stjenovitom klisurom i raskošnim šumama, nalazi se zabavni park, koji se ističe svojom jedinstvenošću i neobičnim karakterom.

6
POI image

Buzet

Bijeli i crni tartuf koji raste u šumama u okolici Buzeta prava je delicija koja spada u sam vrh gastronomije.

7
POI image

Crkva sv. Eufemije u Rovinju

Crkva sv. Eufemije u Rovinju, koja dominira tim istarskim gradićem, jedan je od najljepših predstavnika baroka u Istri. Sveta Eufemija zaštitnica je Rovinja, a njezini ostaci čuvaju se u mramornom sarkofagu u crkvi.

8
POI image

Grožnjan i Motovun – srednjovjekovni istarski gradići

Ponosno uzdignuti na vrhovima brežuljaka iznad plodne doline rijeke Mirne, gradići Grožnjan i Motovun poznati su po arhitekturi, brojnim umjetničkim galerijama te glazbenim i filmskim događanjima. 

9
POI image

Hum – najmanji grad na svijetu

Taj srednjovjekovni gradić smješten je oko 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Središte je staroslavenskog pisma glagoljice i vrijednih fresaka iz 12. stoljeća. Sam gradić spomenik je srednjovjekovne urbane arhitekture.

10
POI image

Kanfanar

Krenete li pješačkim, biciklističkim ili cestovnim pravcima u okolicu Kanfanara, otkrit ćete mnoge ljepote.

11
POI image

Labin – srednjovjekovni grad u Istri

Labin se smjestio na vrhu brežuljka, a posjetitelje poziva povijesnim pričama o rudarima i liku Matije Vlačića Ilirika te srednjovjekovnim ulicama koje se u ljetnim mjesecima pretvaraju u umjetničku pozornicu.  

12
POI image

Savudrija

Simbol Savudrije svakako je najviši svjetionik u Istri (36 m), ujedno i najstariji na Jadranu, koji plijeni svojom ljepotom.

13
POI image

Speleologija

Istarske su jame tople, s puno ukrasa i dosta zahtjevne pa je dobro imati iskusnog vodiča kada se kreće u upoznavanje istarskih spilja i jama.

TZ Istra
Dok ćete na obalama u Puli, Rovinju, Vrsaru, Poreču, Novigradu ili pak Umagu prepoznavati obrise antike i nasljeđe Venecije, u istarskom će središtu glasno progovarati duh srednje Europe. Zato zapamtite — Istra ne nudi tek more, sunčane obale, romantične uvale i luke! Ona vas jednostavno mami da zakoračite na vilinske staze koje vode do srednjovjekovnih gradića koji krune njezin brežuljkasti pejzaž. Uspnite se bar na jedan od njih. Bio to Motovun, Grožnjan, Završje, Oprtalj ili pak najmanji grad na svijetu — Hum.

Šetnja njihovim kamenim uličicama pretvorit će se u čarobno putovanje kroz jednu sasvim drugu povijest. Slijedite taj poseban put, od masivnih gradskih vrata do klupice u gradskoj loži, a zatim se uspnite do crkvice na placi i zvonika s kojega će vam Istra na tren zasjati iz sasvim drukčije vizure.

 

Iako se čini da jedni drugima neobično nalikuju, svaki ovaj srednjovjekovni gradić pravi je unikat. Budite znatiželjni! Zavirite u portune, razgledajte grbove i palače, uđite u crkvice i odmorite se u hladu kapelica. Ovdje će vam postati jasne pučke legende o marljivim vilama koje noću grade i obnavljaju zidine, ali i štrigama koje znaju mijesiti nevolju. A sretnete li koga u blizini, slobodno ga zaustavite i pitajte sve što vam padne na pamet. Ljudi su ovdje blagi i susretljivi te će vam rado ispričati priču o Istri — zemlji na kojoj i najveće raznolikosti žive u miru i skladu, ponoseći se svojom otvorenošću.

Pronađite skrivena bogatstva netaknute prirode

Renco Kosinožić
Istra je doista terra magica. Obdarena je djevičanski netaknutom prirodom koju kruni nadaleko slavno otočje Brijuni — jedan od najljepših arhipelaga Mediterana s rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Istra je zemlja čije naslage duge i bogate povijesti možete kao rijetko gdje iščitati počevši doslovno od otiska dinosaurovih stopa. Snažena burom i krijepljena maestralom, mirisna od brnistre, kadulje i lavande, a dremljiva od pinija, smilja i timijana, s idealnom klimom čija kupališna sezona traje čak 5 mjeseci, ova je zemlja naprosto idealno turističko odredište.
Ivo Biočina

Naravno, ne zaboravite kušati Istru!

Od morskih delikatesa do slasnog tartufa, baš kao i zlatnih kapi autohtone Malvazije, mirisnoga Momjanskog muškata ili rubinskog Terana kojim se nekoć krijepio i sam Casanova, vaša će nepca ove bogovske užitke zauvijek ugraditi u sinesteziju nezaboravnih istarskih doživljaja.

Ne sanjajte odmor snova! Probudite se u Istri! Zakoračite na plemenito čvorište civilizacija, čiji se kulturni arboretum gajio smjerno od Histra, Kelta i Rimljana preko Bizanta, Slavena i Mletaka sve do Austro-Ugarskog Carstva, i ubrzo ćete otkriti zašto je Istra tako posebna. Za početak, dovoljno je prisjetiti se mita o Argo-nautima. Goneći bezuspješno Jasona i oteto zlatno runo, Kolhiđani se, doplovivši do obala Istre, nisu više nikada htjeli vratiti u domovinu. Ima nešto u njezinoj magiji kao nigdje drugdje na Mediteranu.

 

Ovdje ćete naći grad koji baš kao i Rim počiva na sedam brežuljaka i diči se slavnim amfiteatrom. Na jednom od tih 7 brežuljaka jedan je umorni ugarski kralj zaželio svoje sjajno ruho zamijeniti prostom redovničkom haljom i umrijeti u svetosti, dok je besmrtni Dante, inspiriran vidikovcem, pisao stihove svoje Božanske komedije. Ime ovog grada je Pula, to je najveće urbano središte, živo srce poluotoka s  3000 godina povijesti, jedinstveno mjesto Mediterana koje se može podičiti tako impresivnom raznolikošću kulturnog naslijeđa. I upravo kao i ime nadjenuto poluotoku na kojem je izniknuo, nije uzalud upisano u ženskom rodu. Samozatajna i očaravajuća Istra već je odavno znana kao čarobnica sa stotinu lica koja već tisućljećima zavodi posjetitelje. Tko samo jednom zađe u Istru i okusi tek djelić njezinih radosti, nerijetko zaželi vratiti se uvijek iznova!

Istra – povijesna oaza pozitivne energije

Jednostavno, raznolika i s puno ispričanih priča, istarska kongresna ponuda profesionalna je u svakome pogledu, ali i dovoljno razigrana i neponovljiva tako da posao, uspjeh i zadovoljstvo tu imaju zajednički nazivnik.