Kvarner

Gdje se susreću prave raznolikosti.

Zamišljate idealan odmor u kojem se s obale otiskujete k sunčanim otocima, a zatim plovite natrag na kopno tražeći spokoj na vrhovima gorja.

 

Pritom maštate o sunčanoj rivijeri koju je, kada zaželite, moguće za samo desetak kilometara zamijeniti asketskim mirom i svježinom planinskih vrhova gdje vam društvo prave suri orlovi, vukovi i medvjedi, a pluća se nadimaju čistim zrakom mirisnih šuma. Otkrijte Kvarner i Gorski kotar, tako različita područja na tako maloj udaljenosti.

Krenite od opatijske rivijere...

Kamo ići

Putovi mirisnih rivijera i otoka

Susret različitih svjetova blaga je usporedba s onime što se može vidjeti i osjetiti u kraljevskoj Opatiji i Crikvenici, pomorskoj Rijeci i u kamen uklesanom otoku Krku. No različitost tu ne prestaje, nastavlja se na jadranskim otocima Krku i Cresu, na ljekovitom otoku Lošinju, pješčanom otoku Susku, cvjetnom otoku Iloviku te šumovitom otoku Rabu. Ali što je svima njima ipak zajedničko? Možda ono što je još davno u 19. stoljeću prepoznala europska aristokracija odabravši to klimom blago i vegetacijom obdareno mediteransko područje mjestom svojeg odmora. Zahvaljujući njima stvorene su prve raskošne vile i hoteli, pa tako i prve hrvatske rivijere: opatijska, crikvenička i novovinodolska. Tada svjetski putnici nisu bili samo oni nego i lošinjski pomorci koji su s pomorskih putovanja u svoja dvorišta donijeli više od 80 vrsta egzotičnih biljaka. Vrtovi gradića ukrašeni cvijećem, a pejzaži ispunjeni šumama, maslinicima i grmićima kadulje, ružmarina i lavande prate vas na vašem putu. Dobro došli na mirisna vrata Jadrana!

1
POI image

Bijele i Samarske stijene

Tu se priroda u pravom smislu razigrala stvarajući nevjerojatne i fantastične oblike stijena, koje umnogome nadmašuju djela ljudskih ruku.

2
POI image

Učka

Među glavnim se atrakcijama Učke ističu jedinstveni vapnenački reljefni oblici u predjelu Vrana i na samom vrhu Učke. Njega krasi stara kula, na kojoj se po tradiciji vole slikati planinari.

3
POI image

Bašćanska ploča

Bašćanska ploča (otok Krk) — najveći hrvatski pisani spomenik na staroslavenskom pismu glagoljici iz 12. st.

4
POI image

Fužine

Fužine su poznato mjesto s vrlo dugom turističkom tradicijom koja seže u davnu 1874. godinu kada je povijest zabilježila prvi organizirani dolazak gostiju koji su posebnim vlakovima stizali na izlete iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih naselja.

5
POI image

Grad Rab

Sa svoja četiri romanička crkvena zvonika i trima glavnim ulicama, Gornjom, Srednjom i Donjom, grad Rab dom je vrijednim srednjovjekovnim crkvama i patricijskim palačama.

6
POI image

Lubenice

Lubenice su kameno seoce smješteno na vrhu 378 metara visoke litice u čijem pogledu uživaju posjetitelji, ali i stalni stanovnici otoka Cresa, bjeloglavi supovi.

7
POI image

Mošćenička Draga

Mošćenićka Draga, biser Kvarnera podno Učke, urezala se u stjenovite klisure. Svojom autohtonom mediteranskom arhitekturom, primorskom tradicijom, ribarstvom te poviješću krade srca svih namjernih i slučajnih posjetitelja.

8
POI image

Opatija

Opatija je mondeno turističko središte Jadrana. U prošlosti ljetno i zimsko odmorište austro-ugarskih plemića zbog blage mediteranske klime, danas je mjesto luksuznih hotela.

9
POI image

Osor

Tamo gdje su se otoci Cres i Lošinj najviše priljubili, smjestio se gradić Osor, poznat po glazbenim večerima i burnoj povijesti.

10
POI image

Otočić Košljun

Samo deset minuta vožnje brodom od Punta potrebno je za prijelaz u duhovni i pejzažni raj.

11
POI image

Rajska plaža

Najveća i najpoznatija Rajska plaža duga je 1,5 km, a uz nju su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta.

12
POI image

Skrad

Skrad – biser Hrvatske u srcu Gorskog kotara. Uzdignut nad kanjonom u kojem su Zeleni vir i Vražji prolaz, okružen je šumama s kojih pucaju prekrasni vidici na okolne planinske vrhunce.

13
POI image

Svetište Gospe Trsatske i grad Rijeka

Pod budnim okom Trsatskog kaštela i najstarijega marijanskog svetišta u Hrvatskoj nalazi se pomorsko i kulturno središte Hrvatske, grad Rijeka. Osim Kaštela i katedrale, na Trsatu ne smijete zaobići franjevački samostan, crkvu i poznatu Kapelu zavjetnih darova. 

14
POI image

Vrbnik

Taj drevni kameni gradić na otoku Krku koji izranja iz mora osvaja svojom začudnom ljepotom i duhom. Gradić je to glagoljice, knezova Frankopana, bratovština i...

Aleksandar Gospić
Za početak, krenite božanstvenom opatijskom rivijerom i otkrijte 12 km dugu šetnicu uz more čiji su temelji turizma položeni još davne 1844. kad je jedan vizionarski trgovac žitom podigao prvi opatijski hotel - danas glasovitu vilu Angiolinu. Stasajući doskora u jedno od najelitnijih ljetovališta Austro-Ugarske Monarhije, u opatijsku su se knjigu gostiju upisala mnoga slavna imena, od pripadnika carskih obitelji do umjetnika, znanstvenika i političara.

Otmjene opatijske vile, hoteli, raskošni vrtovi i parkovi neka vas zatim odvedu put Rijeke, metropole Primorja, danas najvećega trgovačkog i pomorskog središta sjevernog Jadrana. Pod budnim okom velebne Trsatske gradine i najstarijeg marijanskog svetišta u Hrvatskoj s franjevačkim samostanom, katedralom sv. Vida i nadaleko slavnom kapelom zavjetnih darova, Rijeka će vas, osim kao centar pomorstva, fascinirati i kao grad zavidnoga kulturno-umjetničkog života i najveće karnevalske manifestacije u Hrvatskoj.

Aleksandar Gospić

Epski prizori u plavetnilu mora

No ako žudite za tišinom morskog bespuća i šarmom otoka, otisnite se ka kvarnerskom plavetnilu rubljenom mitskim Apsirtskim otocima iz argonautske legende: otocima Rabu, Krku, Cresu i Lošinju. Osim što ćete uživati u epskim prizorima burom obijeljenih stijena, uvala i usjeka što uranjaju u modrinu Jadrana, sunčanim gradićima s čarobnim kamenim kućama, aromatičnim mirisima lavande, kadulje, mirte i pinija te jedinstvenoj flori s više od 2 700 biljnih vrsta, ovi će vam otoci, poput pravoga arkadijskog utočišta, otkriti i zavidnu brojku životinjskih vrsta.

 

Dok ćete po gradićima Lošinja, Osoru na Cresu i Baški ili Vrbniku na Krku na svakom kutu otkrivati brojne ostatke bogate baštine, poput slavne Bašćanske ploče - klesanim kamenim spomenikom hrvatskog jezika iz 1100. godine, na vrletima stijena gledat ćete staništa zaštićenih bjeloglavih supova, a u vodama podno njih uživati u čarobnoj igri dupina i sredozemne medvjedice. Svi oni koji traže posebno ljekovit i čist zrak neka nastave put u smjeru crikveničko-vinodolske rivijere koja je još od 1906. službeno proglašena klimatskim lječilištem i čiji velebni Hotel Therapia izgrađen još 1895. pripada jednim od najljepših hotelskih zdanja na čitavoj hrvatskoj obali.

Antun Cerovečki

Oaze mira i tišine nadomak mora

Sasvim poseban doživljaj čeka vas na strmim uzvisinama planine Učke koja natkriljuje Istru i zapadni dio Kvarnera, osobito u njezinu parku prirode. Predivni zeleni predjeli, izdignuti tek desetak kilometara od mora u zaleđu, po svojoj iznimno ekološkoj vrijednosti i koncentraciji zaštićenih vrsta, prave su oaze mira i tišine te sve posjećenije odredište hrvatskoga zimskog turizma. Krenete li nešto sjevernije u regiju, pred vama će osvanuti Nacionalni park Risnjak pokraj Delnica i brojni rezervati bogate autohtone flore i ugroženih životinjskih vrsta, razasuti duž prelijepoga zelenog gorja. Svi su odreda idealna mjesta odmora onih koji žude za istinskim sljubljivanjem s prirodom.

Maja Danica Pečanić

Kvarner pruža najraznolikije užitke znatiželjnom gastronomu. U tom se klasteru love i pripremaju najbolji jadranski škampi, koji su dobivali sve moguće komplimente, uključujući i onaj koji kaže da im u svijetu nema ravnih!

Kvarner – kolijevka zdravog disanja i zdravog sna

Prva asocijacija na poslovni turizam te regije upravo je grad Opatija, povijesno turističko odredište koje je razvoj započelo kao lječilište, a potom taj svoj ugled nadogradilo i razvojem MICE ponude.