I. Biočina; J. Duval; A. Gospić; Z. Jelača; M. D. Pečanić; S. Pjanić

Nakon ljetne idile zadivljujućeg plavog mora i sunčane obale vrijeme je da otkrijete boje jeseni u Hrvatskoj

Uživate u nježnom žutom suncu, u dubljem plavetnilu mora, u zimzelenoj prekrasnoj unutrašnjosti te promjenama boja lišća od žute i narančaste do crvene i smeđe kroz neki od nevjerojatnih Nacionalnih parkova i Parkova prirode u cijeloj zemlji - od stjenovitog Sjevernog Velebita do nizina i močvara Kopačkog rita.

 

Isprobajte jedinstvena crna ili bijela vina od netom ubranog grožđa, ili posjetite Festival buče i uživajte u obilju proizvoda od raznih sorti buča – bilo bijelih, ljubičastih ili narančastih. Posjetite tržnice na otvorenom i uživajte u jesenskoj dugi boja, krenite u „lov na gljive“ ili se iskušajte u slatkovodnom ribolovu ili pak zaplovite Jadranom i osjetite „bablje ljeto“.

 

Prošećite muzejom ili nekom drugom znamenitošću kulturno-povijesne baštine i uživajte u nevjerojatnim bojama narodnih nošnji ili tradicijskom umijeću koji se prenosi generacijama. Istražite bogatu hrvatsku povijest ili naučite sve o izradi zeleno-zlatnog maslinovog ulja ili pak izradi sira.

 

Ukoliko još niste otkrili boje Hrvatske sada je idealno vrijeme da uzmete vaš fotoaparat ili mobitel i spremite zimnicu uspomena koja će vas grijati do zime.

 

 

#DiscoverTheColoursOfCroatia

Julien Duval

Za ljubitelje prirode ništa nije bolje od posjeta bilo kojem od naših parkova prirode ili nacionalnih parkova.

Počevši od Kopačkog rita, Papuka, Lonjskog polja i Žumberačkog gorja sve do svjetski poznatih Plitvičkih jezera i Sjevernog Velebita, svi ti parkovi očaravajući su u svako godišnje doba, no ništa ne nadmašuje paletu boja koju ćete doživjeti tamo u jesen. Lišće koje poprima sve nijanse žute, narančaste, crvene i smeđe boje, tirkizna jezera i srebrno plave rijeke, zimzeleno bilje, sve to doima se najboljim muzejom na otvorenom, muzejom u kojem je fotografiranje dobrodošlo, a boje i zvukovi su tu da ih dijelite.

Ivo Biočina

Okusa jeseni je pregršt, a šarene palete boja grožđa, maslina, tikvica, gljiva ili mandarina zadovoljit će sva vaša osjetila.

Isprobajte slavonski doručak, slatkovodnu pastrvu iz rijeke Gacke ili gljive s brda Gorskog kotara. Kontinentalna Hrvatska puna je okusa, probajte i nezaobilazne istarske tartufe, mandarine iz doline Neretve i masline s otoka Brača. Otkrijte šarenilo okusa!

Zoran Jelača

Posjetite bajkovite dvorce od Ozlja do Trakošćana u paleti jesenskih boja, naučite više o UNESCO nematerijalnoj baštini, kao što su drvene igračke Hrvatskog Zagorja i upoznajte majstore izrade licitarskih srca Sjeverne Hrvatske.

Od regije do regije razlikujemo i narodne tradicije, a narodnoj baštini Hrvatske pripadaju i hrvatske narodne nošnje s neuobičajeno širokim rasponom boja i uzoraka, poput bizovačke narodne nošnje ili cvjetnih šešira Ljelja - kraljica Gorjana. Poslušajte živopisne zvukove pjesama koje se prenose s koljenja na koljeno, od Međimurske popevke do bećaraca istočne Hrvatske.

Zoran Jelača

Potišteni ste? Dođite na Jadran!

Uživajte u jesenskim tonovima 50 nijansi plave, bijelim valovima, žutim sunčevim zrakama te zaplovite punim jedrima!

Ivo Biočina

Ako pak razmatrate istraživanje otoka, gradova, osamljenih uvala i zaljeva duž šarolike hrvatske obale, pripremite se na jedno živopisno putovanje.

Popularne rute

#DiscoverTheColoursOfCroatia