Poslovni turizam

Puna mogućnosti

MICE industrija u Hrvatskoj

Inovativno, kreativno, poticajno

 

Hrvatska je dala veliki doprinos razvoju suvremene civilizacije te u njezine temelje utisnula neizbrisiv trag. Upravo je u Hrvatskoj rođen veliki izumitelj Nikola Tesla, genij bez kojega bi suvremena civilizacija izgledala bitno drukčija nego što je danas. Odavde su na put svijetom krenuli nalivpero i kravata – dva simbola poslovnih ljudi.

 

Kao da je već time Hrvatska zacrtala svoj put i razvoj MICE industrije, za što postoje još brojni drugi uvjerljivi argumenti. Znanstvenici, inovatori i umjetnici iz te zemlje daju velik doprinos razvoju modernoga društva te samostalno ili kao dio timova ispituju mogućnosti daljnjega napretka udruženi u želji da svijet učine boljim mjestom.

 

I hrvatski sportaši, uspješni u timskim i individualnim sportovima, osvojenim medaljama pomiču granice te daju doprinos razvoju sportskoga duha i svjetskoga sporta.

 

Sa deset lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, osam nacionalnih parkova, 12 parkova prirode i još brojnim primjerima izvanredne kulturne i prirodne baštine Hrvatska je po mnogima najljepši europski vrt. Lako je dostupna zrakoplovima, modernim prometnicama kao i morskim putem. Hrvatska mnogo polaže i na sigurnost koja je također njezina velika prednost.

Krka
Ivo Biočina
Krka

Stoga ne čudi da je ta zemlja izbor mnogih organizatora kongresa, poslovnih sastanaka te team buildinga i insentiv programa, koji ovdje imaju odlične uvjete za rad. Jednako tako, tu nalaze i poticajno okruženje za jačanje zajedništva, suradnje kao i boravka u prekrasnome ambijentu koji promiče ekološku svijest i održiv razvoj.

 

Predvodnici MICE u Hrvatskoj tri su prekrasna grada: glavni grad Zagreb jedinstvene atmosfere, jedan od najljepših gradova svijeta Dubrovnik i Opatija, nekadašnje mondeno austrougarsko lječilište prekrasne arhitekture. Ta tri grada imaju i kongresne urede, organizirane pri turističkim zajednicama gradova, čija je funkcija da budu poveznica između ponude i potražnje, da organiziraju inspekcijska putovanja, informiraju o ponudi, promoviraju ju i, općenito, unapređuju i jamče kvalitetu kongresne ponude.

 

Spomenutim liderima MICE industrije treba pridodati istarske gradove Rovinj, Poreč, Umag i Pulu, u Dalmaciji Zadar, Šibenik, Vodice, Split, Makarsku, a u kontinentalnome dijelu zemlje grad Osijek i još mnoge druge koji ubrzanim koracima osvajaju tržište kongresne industrije. O toj opredijeljenosti govori i činjenica da svi novi ili novoobnovljeni hoteli imaju i odlično opremljene dvorane za plenarne sjednice kao i manje sastanke.

 

Dakako, velika se pozornost posvećuje i specijalizaciji kao i edukaciji. Tako će organizatori poslovnih skupova suradnike i podršku pronaći u specijaliziranim profesionalnim kongresnim organizatorima (PCO) kao i u cijelim timovima ljudi posvećenih uspjehu svakoga skupa, ali i želji da se u njihovoj sredini osjećaju ugodno te uživaju u njezinim prednostima. Posebni su kreativni timovi, dobri poznavatelji lokalnih običaja, ali i najskrivenijih lokaliteta, posvećeni kreiranju insentiv ponude koja tako često nadilazi i najmaštovitije želje i očekivanja.

 

Sintagma bleisure, spoj poslovnosti (business) i ugodne opuštenosti (leisure) kao da je nastala upravo ovdje opisujući uspješnost organizacije skupova, ali i zadovoljstvo i lakoću socijalnoga umrežavanja u poticajnome ambijentu, čime Hrvatska daje velik i važan doprinos globalnoj MICE industriji.  

 

Pružatelji usluga

Korisne informacije