Aleksandar Gospić

Biciklizam

Uzbuđenje

na kotačima

Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Hrvatskoj ćete pronaći raznolike savršene staze za svačiji ukus, neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš. Iskušajte svoje granice i savladajte pet ruta utrke Tour of Croatia:

Makarska – Split, Šibenik – Zadar, NP Plitvice – Učka, Pula – Umag i Sveti Martin – Zagreb. Zahtjevne, ali atraktivne staze čekaju vas u Nacionalnim parkovima Krka i Plitvice te Parkovima prirode Biokovo, Velebit i Učka.

 

Provozajte se uz zadivljujuće krajolike u Parkovima prirode kao što su Kopački rit u Slavoniji i Medvednica u središnjoj Hrvatskoj, slijedite brojne vinske i gastronomske ceste kroz prekrasne vinograde kao što su čuvene Vinske ceste u Istri ili gastronomska biciklistička tura. Naravno, svoj bicikl u svakom trenutku možete ukrcati na katamaran i obići otoke.

Aleksandar Gospić

Hrvatska biciklom

Gdje krajolik nadahnjuje, a provedeno vrijeme preobražava

 

Hrvatska je prepuna kontrastnih krajolika iznimno pogodnih i privlačnih za otkrivanje i istraživanje biciklom. Ako se odlučite za doživljaj tog izobilja prirodne i kulturno-povijesne ljepote biciklom, zasigurno nećete pogriješiti.

Opcije su beskrajne, a toliko primamljive: od biciklistički najpopularnijeg poluotoka Hrvatske – Istre, preko šumovitih, miomirisnih otoka Kvarnera i gorskih prostora Gorskog kotara, povijesnih cesta regije Lika – Karlovac, preko najviših prijevoja i atraktivnih planina dinarskog krša do dramatično lijepe dalmatinske obale s otocima ili od žitne ravnice Slavonije kroz zelene riječne doline, preko kultiviranih brežuljaka i uz mnoštvo dvoraca, kurija i crkava središnje Hrvatske do urbane biciklističke oaze Zagreba.

EuroVelo i druge međunarodne biciklističke rute u Hrvatskoj

Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta koje povezuju cijeli europski kontinent. Označenim rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima i višednevnim putovanjima te lokalno stanovništvo koje kraćim dionicama EuroVelo ruta prolazi u svakodnevnom kretanju biciklom ili u njima uživa na biciklističkim izletima. U EuroVelo mreži nalazi se 17 biciklističkih ruta kroz 42 europske države s planiranih više od 90 000 km kad mreža bude u cijelosti završena.

Terme Sveti Martin / TZŽ Međimurje

Četiri EuroVelo rute prolaze Hrvatskom:

EuroVelo 6 (Atlantski ocean – Crno more, poznatija kao Dunavska ruta), EuroVelo 13 (Ruta Željezne zavjese), EuroVelo 8 (Mediteranska ruta) i EuroVelo 9 (Baltičko – Jadransko more).

Dalmatia Explorer Adventure & Eco Tours

Korisne informacije za bicikliste i cikloturiste

Javni prijevoz koji može primiti bicikle jesu vlakovi, brodovi (trajekti) i riječne skele, a moguć je i prijevoz bicikala zrakoplovom i autobusom. Također, i sam bicikl kao prijevozno sredstvo sve je učestaliji svakodnevni javni prijevoz, a sve su češći sustavi javnih bicikala u gradovima Hrvatske.

Croatia Feeds

Korisne informacije