Hrvatska biciklom

Hrvatska biciklom

Gdje krajolik nadahnjuje, a provedeno vrijeme preobražava

Hrvatska je prepuna kontrastnih krajolika iznimno pogodnih i privlačnih za otkrivanje i istraživanje biciklom. Ako se odlučite za doživljaj tog izobilja prirodne i kulturno-povijesne ljepote biciklom, zasigurno nećete pogriješiti.

 

Opcije su beskrajne, a toliko primamljive: od biciklistički najpopularnijeg poluotoka Hrvatske – Istre, preko šumovitih, miomirisnih otoka Kvarnera i gorskih prostora Gorskog kotara, povijesnih cesta regije Lika – Karlovac, preko najviših prijevoja i atraktivnih planina dinarskog krša do dramatično lijepe dalmatinske obale s otocima ili od žitne ravnice Slavonije kroz zelene riječne doline, preko kultiviranih brežuljaka i uz mnoštvo dvoraca, kurija i crkava središnje Hrvatske do urbane biciklističke oaze Zagreba.

Ipak, već godinama najpopularniji cikloturistički proizvod Hrvatske kojim se odjednom na umjereno dinamičan način upoznaje velik dio jadranske obale i otoka jest višednevno krstarenje brodom, tzv. „skakanje od otoka do otokaˮ, odnosno od lučice do lučice po mnogim čudesno lijepim mjestima, s biciklima na brodu i uz dnevne biciklističke izlete te kupanje u čistom i prozirnom moru skrovitih uvala.

 

Uz popularna krstarenja, cikloturistima su zanimljive i itekako su tražene kvalitetne vođene ili samovođene višednevne biciklističke ture po nacionalnim parkovima i parkovima prirode ili kraći izleti i paket-aranžmani koje nude specijalizirane cikloturističke agencije, većinom specijalisti za pojedinu destinaciju ili regiju. Destinacije su dobro pokrivene ostalim servisnim uslugama za bicikliste: najam i servis bicikala, e-bicikli, trgovine opremom i dijelovima, transferi, taksi i slično, dok je smještajna i ugostiteljska ponuda u destinacijama iznimno razgranata i kvalitetna.

Cikloturizam se itekako razvija kroz važnije međunarodne biciklističke rute kojima se turističke regije Hrvatske povezuju sa zanimljivim i proizvodno sličnim mjestima u susjedstvu te se vlastitim resursima nadovezuju na mnoge kvalitetne projekte.

Lidija Mišćin

Iznimno popularna brdsko biciklistička (MTB) ruta dužine 78 kilometar kroz Hrvatsku, s pogledima na more i najljepše utvrđene srednjovjekovne gradiće Istre jest Parenzana – put zdravlja i prijateljstva od Italije, preko Slovenije do Istre, ujedno i prva hrvatska greenway ruta trasom stare uskotračne željeznice Trst – Poreč (Parenzo).

Murska i Dravska biciklistička ruta već godinama privlače cikloturiste na višednevne vožnje od izvora do ušća tih dviju rijeka. Povezuju Italiju, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, a u Hrvatskoj postoje dva riječna ušća: ušće Mure u Dravu u gradiću Legradu te ušće Drave u Dunav u hodočasničkom gradiću Aljmašu, istočno od Osijeka. Ukupna dužina toka Mure u Hrvatskoj iznosi 67 kilometara, a Drave 305 kilometara. Za sada obje rute vode kroz Međimurje, a Dravska ruta i dalje kroz Podravinu i Slavoniju sve do ušća, gdje se nastavlja Dunavska biciklistička ruta kroz Erdut, Dalj, Vukovar i Šarengrad do Iloka.

 

Za biciklistički doživljaj ravne Slavonije i Baranje pravi je odabir Panonski put mira od Osijeka, kroz prostor Parka prirode Kopački rit i Batinu u Baranji do Sombora u susjednoj Vojvodini, dužine 75 kilometara.

 

Međunarodna ruta Balaton – Lonjsko polje poveznica je cikloturistički razvijene susjedne Mađarske, koja itekako može pridonijeti prijevozu cikloturista kontinentalnom Hrvatskom i glavnim državnim biciklističkim rutama kroz Park prirode Lonjsko polje dalje na jugozapad prema Jadranskom moru.

Cikloturistički je Hrvatska već duže prepoznata i kroz transnacionalne EuroVelo rute koje njome prolaze, a riječ je o čak četirima EuroVelo (EV) rutama: EV 13 – Ruta Željezne zavjese i EV 6 – Dunavska ruta kontinentalnom Hrvatskom, EV 8 – Mediteranska ruta i EV 9 – Baltic – Adriatic obalnom Hrvatskom.

Zoran Jelača

Uđite u impresivan, drugačiji, autentičan prostor i očuvan prirodni svijet hrvatskih rijeka, polja, šuma, jezera, mora i otoka, krških planina i pitomih gora. Otvorit će se samo onima koji njime prolaze otvorena srca za novo ili neočekivano nadahnuće. Dopustite da vas očara i uživajte!

Dalmatia Explorer Adventure & Eco Tours

Korisne informacije za bicikliste i cikloturiste

Javni prijevoz koji može primiti bicikle jesu vlakovi, brodovi (trajekti) i riječne skele, a moguć je i prijevoz bicikala zrakoplovom i autobusom. Također, i sam bicikl kao prijevozno sredstvo sve je učestaliji svakodnevni javni prijevoz, a sve su češći sustavi javnih bicikala u gradovima Hrvatske.