Najpoznatije hrvatske vinske ceste

Najpoznatije hrvatske vinske ceste

Vinske ceste turistička su atrakcija koja privlači sve više kako domaćih tako i stranih posjetitelja, a osmišljene su tako da šetače vode kroz vinograde i u obilazak okolnih znamenitosti. Na označenim putovima vinskih cesta nalaze se podrumi brojnih vinara i ugostiteljski objekti u kojima se posjetitelji mogu okrijepiti domaćim vinom i autohtonim specijalitetima. Osim klasičnog obilaska, turisti mogu sudjelovati i u brojnim sportskim, dobrotvornim i sličnim manifestacijama koje se održavaju među vinogradima, a svrha je bolje upoznati naše krajeve i pritom uživati u prirodi i dobrom vinu.

 

Zelinska vinska cesta

Sveti Ivan Zelina područje je poznato po proizvodnji vina, a Zelinska vinska cesta prolazi kroz vinorodna naselja i omogućuje posjetiteljima da zavire u kleti i podrume desetak poznatih vinogradara i vinara koji se nalaze duž vinske ceste. Osim u specijalitetima iz ovog kraja i vinima od brojnih internacionalnih vinskih sorti, posjetitelji mogu uživati i u autohtonoj sorti iz Prigorja kraljevini.

 

Vinska cesta Plešivice

Na području Plešivice u Samoborskom gorju vinograde ima četrdesetak vinogradara i vinara, na čijim se posjedima uzgaja sve od internacionalnih sorti poput rajnskog rizlinga, traminca, chardonnaya i sauvignona pa do autohtonih sorti. Osim zadivljujućeg pogleda na strme padine s uredno posađenim vinogradima, posjetitelji mogu uživati u degustacijama vina i domaćoj hrani.

 

Moslavačka vinska cesta

Od Popovače preko Volodera i okolnih naselja pa sve do Kutine proteže se Moslavačka vinska cesta. U vinogradima ovog dijela Središnje bregovite Hrvatske sade se brojne internacionalne sorte, ali se među njima mogu naći i tri autohtone sorte grožđa, i to moslavac, dišeća ranina i škrlet. Prilikom obilaska vinograda i vinskih podruma nemojte propustiti kušati barem jedno vino od tih istaknutih sorti.

Dingač
DANIEL PAVLINOVIĆ

Istarske vinske ceste

Istra kao naš najveći poluotok i jedna od vinska regija Hrvatske prepuna je vinskih cesta koje povezuju neke od najpoznatijih lokalnih vinarija. Vinske ceste Bujštine, Buzeštine i Pazinštine, Rovinjštine i Vodnjanštine, Labinštine ili Poreštine obilaze istarske gradiće i sela, kao i vinograde i vinske podrume u kojima nastaju cijenjena istarska vina poput terana, muškata momjanskog, malvazije istarske i slično, ali i raširenih internacionalnih sorti poput pinota bijelog i sivog, chardonnaya, merlota i cabernet sauvignona.

Vinska cesta Pelješac – vinsko carstvo

Poluotok Pelješac mjesto je na kojem najbolje rastu neke od najcjenjenijih domaćih vinskih sorti, a sami položaji spajaju škrt i nepristupačan teren s nevjerojatnim pogledom na more. Vinska cesta Pelješac – vinsko carstvo osmišljena je u svrhu promicanja vinskog turizma i posjetitelje vodi na mjesta gdje rastu kultni plavac mali s položaja Dingač i Postup, ali i maraština. Vinska cesta spaja vinarije i kušaonice vina, kao i agroturizme, konobe i restorane.

Iločka vinska cesta

Kako biste krenuli u obilazak Iločke vinske ceste, ne morate otići mnogo dalje od samog grada Iloka. Naime, većina vinskih podruma smještena je upravo u gradu, s vinarijama gotovo na svakom koraku. Vinogradi su pritom raštrkani po brežuljcima oko Iloka, a na njima rastu loze graševine, rizlinga, pinota, silvanca ili frankovke. Od dvorca Odescalchi do vidikovaca Vukovo i Principovac šetnja je kao stvorena za prave ljubitelje dobre kapljice.