Regate à la carte

Regate à la carte

Adrenalin s okusom soli

Hrvatska je obala svjetski prepoznata kao raj za jedriličare zahvaljujući ugodnoj klimi, stabilnim vjetrovima i fantastičnom krajobrazu. Jedrenje znači plovidbu isključivo uz šum vjetra i valova što obilasku brojnih hrvatskih morskih atrakcija dodaje poseban šarm. Regate se kao elitan i posebno zabavan dio jedriličarstva nadopunjuju s jedriličarskom scenom u Hrvatskoj, koja je domaćin mnogim lokalnim i svjetskim jedriličarskim natjecanjima, a na kojima će svoje mjesto naći baš svatko željan dobre adrenalinske zabave, bez obzira na razinu jedriličarskih vještina. 


Regate se zahvaljujući povoljnim meteorološkim uvjetima, mnogobrojnim odredištima prikladnima za njihovo održavanja i dobrim vjetrovima, koji nisu ni prejaki ni preslabi, održavaju tijekom cijele godine. One u zimskim mjesecima nešto su rjeđe, ali ljubitelji jedrenja mogu gotovo svakog vikenda uživati u širini ponude i vrstama prave natjecateljske zabave pod jedrima. Od natjecanja u juniorskim i olimpijskim klasama, preko regata krstaša i monoklasa pa sve do natjecanja za surfere, Hrvatska nudi rijetko viđenu raznovrsnost i kvalitetu brojnih okupljanja sportski orijentiranih jedriličara. 

 
Među njima nalaze se najbrojnija natjecanja krstaša, koja se dijele na manifestacije s izraženim sportskim karakterom, lokalne regate koje se često održavaju uz obilje zabave i na moru i kopnu te organizirane team buildinge i tematska događanja koja u svojem programu sadržavaju i jedriličarsko natjecanje. 

Darko Šupuk
Sportske regate krstaša održavaju se po najnovijem ORC premjeru ili po Open razvrstanju, zbog čije je kvalitete Hrvatska dosad bila domaćin svjetskim i europskim prvenstvima po ORC sustavu. Uskršnja regata na otvaranju sezone najbolji je primjer takvog natjecanja, a sve su popularnije i regate monotipova, poput natjecanja klase TP 52.

Još popularnije od regata s izrazito sportskim nabojem jesu one nešto opuštenijeg karaktera. Događanja su to koja spajaju šarmantna turistička mjesta na obali i otocima te koja prolaze najljepšim dijelovima hrvatskog Jadrana, pa sudionici mogu istovremeno uživati u sadržaju morskog dijela programa, kao i onog na kopnu. Te se regate često jedre po pojednostavljenom premjeru i/ili Open razvrstanju čime su dostupne baš svakome – od malih obiteljskih jedrilica do velikih i najmodernijih „strojeva za jedrenjeˮ. Primjeri takvih regata jesu Mrduja ili Fiumanka, koje u revijalnom izdanju okupljaju velik broj jedrilica, Južnodalmatinska regata u srcu turističke sezone spaja Korčulu i Dubrovnik, a podatak da na neslužbenom zatvaranju sezone na Viškoj regati u listopadu sudjeluje više od 150 jedrilica i 1000 jedriličara dovoljno je znakovit za sve ljubitelje jedrenja. Jedriličari na Jadran također dolaze organizirano na zatvorena natjecanja, pa nije rijetkost vidjeti flote od pedesetak jedrilica koje imaju „privatnu zabavuˮ na moru, a i regate najpoznatijih svjetskih proizvođača kao što su Beneteau Rally, Hanse Cup i Adriatic Lagoon Regatta održavaju se u Hrvatskoj. Svim tim natjecanjima zajedničko je jedno – udomljuje ih jedinstveni arhipelag hrvatskih otoka koji jedriličarska natjecanja podcrtava dodatnom kvalitetom, vidljivom u svakom detalju, od prirodnih ljepota do ljubaznih domaćina.


S obzirom na navedeno, nije ni čudo da je na posljednjim Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru Hrvatska bila jedna od najuspješnijih nacija. Sukladno tome, na vrhunskoj su razini i regate koje se u Hrvatskoj održavaju za olimpijske i juniorske klase, poput Svjetskog prvenstva za klase Laser ili Finn. Treba kazati da osim za regate, Hrvatska postaje idealno mjesto za pripreme stranih jedriličara za natjecanja s organiziranim kampovima za treniranje koji su zahvaljujući dobroj klimi vrlo privlačni kada je u ostatku Europe temperatura znatno niža. 


Također, i ljubitelji brzine i adrenalina ovdje će doći na svoje. Hrvatska nudi odredišta kao iz snova za opušteno popodnevno daskanje, s klasičnim ili kite jedrima, ali i regate svjetskog kupa ili atraktivna lokalna natjecanja. 
 

Darko Šupuk
Kada razmišljate o Hrvatskoj kao o jedriličarskoj destinaciji u smislu natjecanja, sigurno je samo jedno – pronaći ćete ono što tražite. Želite li se boriti s najboljim jedrilicama i jedriličarima današnjice, ploviti s obitelji i prijateljima uz ugodno nadmetanje s istomišljenicima ili želite osjetiti morsku pjenu na licu dok u jedriličarskom odijelu jurite oko plutača – Hrvatska vas čeka.