Aleksandar Gospić

Ruralni turizam

Istražujte ruralnu Hrvatsku tijekom cijele godine!

Zemlja prirodnih ljepota i aktivnog turizma, kulturne baštine, zdrave domaće hrane i vrhunskih pića koja morate kušati na selu sa svojim domaćinima!

Ruralni prostor zauzima više od 90% hrvatskog teritorija. Ovdje možete posjetiti osam nacionalnih parkova i dvanaest parkova prirode, desetke adrenalinskih i zabavnih parkova i vidikovaca te brojna turistička poljoprivredna gospodarstva koja gostima i turistima pružaju poseban doživljaj sela. Diljem Hrvatske neistraženi ruralni prostor polako postaje moderan i poželjan. Zdrava hrana, domaći proizvodi, zaboravljeni okusi, čista priroda, svježi zrak, rekreacija i istraživanje nepoznatog postali su neizostavni sastojak zdravog života kojemu danas streme sve generacije. Hrvatsko selo nudi sve to i čuva tradiciju – ruralnu baštinu i autohtone delicije čiji se recepti prenose s koljena na koljeno. Na povratku kući obvezno kupite domaće proizvode – jer domaće je najbolje!

 

Što kušati?

Fiš-paprikaš ili brudet? Štrukli ili gibanica? Pršut, šunka ili kulen? Kruh od koprive ili od pira, iz krušne peći ili pod pekom? Meso 'z tiblice ili domaća janjetina ispod peke? Izbor je, naravno, težak, ali nećete pogriješiti, jer mi proizvodimo zdravu hranu i nudimo zaboravljene okuse. Kod nas se jede kao u dobra stara vremena!

 

Znate li da njegujemo više od 130 autohtonih vinskih sorti i da se vino kod nas uzgaja od rimskih vremena? Na najprestižnijim svjetskim natjecanjima vinara hrvatski vinari postižu vrhunske rezultate. A znate li koje se hrvatsko vino pilo na krunidbi britanske kraljice Elizabete II. 1953. i na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle? Ne znate? Nije problem, istražite kod nas! Uz izvrsna vina i pjenušce, svakako kušajte i naše domaće sokove, rakije i likere od lokalnog voća koji krijepe tijelo, ali i dušu. I, naravno, slastice – provjereno!

Piknik
Igor Nobilo

Što raditi?

 

Brojne su mogućnosti za izlete, ali i za višednevne odmore gdje će svatko pronaći nešto za sebe. Obiteljski izlet, izlet s prijateljicama ili prijateljima, romantični izlet, piknik ili lovački izlet? Ili si želite priuštiti višednevni bijeg od gradske vreve? Kod nas možete noćiti u autohtonim kućama za odmor koje čuvaju arhitekturu sela i starinski namještaj, robinzonskim objektima ili luksuznim vilama za odmor s prekrasnim bazenima. Nikada niste spavali na sijenu? Malo bocka, ali divno miriše. Ujutro se budite uz miris svježe pokošene trave i pijetla koji kukuriče – dobro jutro! Naš doručak daleko je od umjetnih pahuljica. Domaća jaja, sir i vrhnje, maslac, kobasice, pekmezi, topli kruh, voće i povrće iz lokalnog uzgoja – sve za slasni početak dana!

Osam nacionalnih parkova, dvanaest parkova prirode i druge prirodne ljepote, kao i brojne planinarske i poučne staze pružaju različite mogućnosti za planinarenje i šetnje u prirodi. Rafting, kajaking ili kanuing? Jahanje ili vožnja kočijom? Možda samo rekreativno? Četiri EuroVelo biciklističke rute i uzbudljive lokalne biciklističke staze zadovoljavaju sve apetite – od početnika do vrhunskih biciklista. Hranjenje domaćih životinja oduševit će svako dijete, a vi možete sudjelovati i u poljoprivrednim radovima. Osvježite se u čistim rijekama i jezerima, wellnessima i toplicama, napunite baterije, i odmorite se!

 

Na ovim smo prostorima od pamtivijeka i to vam možemo pokazati. Kulturne znamenitosti, tradicijska sela, etnozbirke, sakralni objekti, dvorci, muzeji i galerije, kao i brojne manifestacije predstavljaju veliko nacionalno kulturno blago koje tek morate doživjeti!

 

I zato – istražite ruralnu Hrvatsku jer tu smo za vas tijekom cijele godine!


Tekst je omogućila Udruga ruralnog turizma Hrvatske

Croatia Feeds

#CroatiaFullOfInspiration

Useful information