Damir Bakarić

Europske destinacije

izvrsnosti

Europske destinacije izvrsnosti u Hrvatskoj (EDEN)

Blistava, skrivena mjesta Europe koja su u svojoj skromnosti i samozatajnosti daleko od tokova masovnog turizma potrebno je otkriti svijetu, lagano odškrinuti njihova vrata iza kojih su čuvane tajne, legende, tradicija, nedirnuta ljepota, prirodna ravnoteža ljudi koji žive u suglasju s prirodom poštujući zakonitosti održivog turizma. Sve to od 2006. godine podrazumijeva projekt Europske destinacije izvrsnosti – EDEN (European Destination od Excellence), koji je Europska komisija zamislila kao priču o jedinstvenim netradicionalnim europskim turističkim odredištima koja turizam razvijaju na resursima svojstvenima upravo tom području.

 

Teme EDEN-a svake su godine osmišljene tako da pokazuju raznolikost koju nude male i ne toliko poznate europske destinacije, uključujući prirodne ljepote, povijest i baštinu, tradicionalna događanja i lokalnu gastronomiju. Kao što pravila EDEN-a nalažu, uvijek je riječ o manje poznatim i netipičnim turističkim prostorima, nerazvijenima u turističkom smislu, ali očuvanima i još nedirnutima u svojoj ljepoti, s mogućnostima cjelogodišnjeg turizma. Da Hrvatska ima takvih skrivenih dragulja koje je trebalo pokazati svijetu kao primjere autohtonosti i očuvanog okoliša pokazalo se već 2006., kada je projekt EDEN u našoj zemlji počela provoditi Hrvatska turistička zajednica u suradnji sa sustavom lokalnih turističkih zajednica i Ministarstvom turizma.

Europska destinacija izvrsnosti u Hrvatskoj se bira na temelju natječaja koji svake druge godine ima novu temu i odnosi se na specifične oblike turizma, a uz pobjedničku destinaciju biraju se i četiri destinacije finalista. Prilika je to za promociju skrivenih turističkih oaza na službenim stranicama Europske komisije i Hrvatske turističke zajednice, kao primjera dobre prakse i novih odredišta za senzibilizirane suvremene turiste i putnike koji traže upravo autohtonost i originalnost u destinacijama koje se podjednako brinu o svojem okolišu kao i o očuvanju kulturne baštine i tradicije.

 

Hrvatska do sada broji ukupno devet nacionalnih EDEN pobjednika i 36 finalista, koji su izabrani na sljedeće teme: Ruralni turizam, Turizam i lokalna nematerijalna baština, Turizam i zaštićena područja, Turizam uz vode, Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta, Pristupačni turizam, Turizam i lokalna gastronomija, Kulturni turizam te Wellness i well-being turizam.

 

Nacionalni pobjednici u izboru Europske destinacije izvrsnosti

Finalisti projekta EDEN za 2019. godinu

Oaze zdravlja, njege i bijega od stresa

U segmentu wellnessa i well-being turizma traže se autentični i inovativni proizvodi, koji mogu biti temelj razvoja netradicionalnih turističkih destinacija, upravo poput onih koji se promoviraju kroz projekt EDEN.

 

Sveti Martin na Muri pobjednik je i nova hrvatska Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) za 2019., dok su finalisti poznate destinacije zdravstvenog i wellness-turizma Stubičke Toplice, Daruvar, Tuheljske Toplice i Krapinske Toplice. Svojom ponudom i kvalitetom te očuvanim prirodnim okruženjem pokazali su da Hrvatska ima mnogo aduta koji promoviraju unaprjeđenje zdravlja, opuštanje te postizanje tjelesnog i mentalnog blagostanja u očuvanoj prirodi i skladu s okolišem. Izraz wellness preuzet je iz engleskog jezika, a nastao je skraćivanjem i spajanjem dviju riječi: well-being (sreća, bogatstvo, dobrobit, zdravlje) i fitness (fizička kondicija) koje najbolje opisuju ono što se tim tretmanima dobiva, a što promovira ovogodišnja tema EDEN izbora. Hrvatska ljepotama svojih područja obogaćenih iznimnim termalnim vodama, pitomim riječnim dolinama i očuvanom prirodom dokazuje kako su i destinacije izvrsnosti u području oporavka, zdravlja i opuštanja jedna od naših posebnosti.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2016./2017.

Pet destinacija koje pružaju emociju i doživljaj

U trendu su hrabri, kreativni, suvremeni i inovativni modeli upravljanja kulturnom baštinom. Turisti su u potrazi za novim doživljajima, iskustvima i znanjem. To znaju hrvatska odredišta koja su ušla u finalni izbor Europske destinacije izvrsnosti – EDEN 2016./2017. na temu „Kulturni turizam“. U skladu s ciljem i ovogodišnjom temom EDEN-a, riječ je o netradicionalnim turističkim destinacijama s turističkom ponudom temeljenom na materijalnoj kulturnoj baštini, čime se razvija destinacija i potiče cjelogodišnji turizam. Svih pet hrvatskih odredišta – pobjednik i četiri finalista, pridružili su se  europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.

 

Titula Europske destinacije izvrsnosti pripala je Vukovaru–Vučedolu–Iloku, odredištu u kojem su se tijekom povijesti smjenjivali narodi i kulture ostavljajući dubok trag na prostoru slavonske ravnice i Fruške gore, obilježenom životom uz moćni Dunav.

 

Nacionalni pobjednik, Vukovar – Vučedol – Ilok i finalisti - Grad Đakovo i Općina Gorjani, Ruralne Konavle, Smiljan-Gospić, Zagorje - Bajka na dlanu, prekrasni u svojoj raznolikosti na najbolji način prezentiraju bogatstvo Hrvatske, njezinu atraktivnu kulturnu i prirodnu baštinu, tradiciju i običaje, vrhunsku gastronomsku i enološku ponudu, neograničene mogućnosti aktivnog odmora… Imaju sve ono što suvremeni gost traži – emociju i doživljaj!

Finalisti projekta EDEN za godinu 2014./2015.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2012./2013.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2010./2011.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2009./2010.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2008./2009.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2007./2008.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2006./2007.