Matija Špelić

Korisne informacije

Je li Hrvatska vaša sljedeća destinacija za odmor?

U tom slučaju sljedeće informacije mogle bi vam biti korisne.

Hrvatska u brojkama

Klima

Dođite u Hrvatsku i uživajte u trima različitim klimatskim zonama:

Na obali prevladava ugodna sredozemna klima uz velik broj sunčanih dana godišnje. Ljeta su vruća i suha, a zime blage i vlažne.

Temperature su u blagom padu kako se krećete prema unutrašnjosti gdje prevladava kontinentalna umjerena klima.

Na visinama iznad 1200 dočekat će vas svjež planinski zrak, gdje u ljetnim mjesecima temperatura iznosi oko 13 ºC.

Valuta

Hrvatska se nada prijeći na euro, no do tada na snazi ostaje nacionalna valuta, hrvatska kuna, koja se sastoji od 100 lipa. Novac možete razmijeniti u bilo kojoj banci, mjenjačnici, poštanskom uredu te u gotovo svim putničkim agencijama, hotelima i kampovima. Na gotovo svim prodajnim mjestima i na bankomatima moguće se koristiti i kreditnim karticama kao što su Visa, MasterCard, American Express, Diners, itd.

Converter

Unesite iznos za izračun

Besplatan Wi-Fi

Dani kada je odlazak na putovanje značio da vas nitko ne može pronaći sada su prošlost.

Zahvaljujući 300 besplatnih Wi-Fi pristupnih točaka raspoređenih diljem Hrvatske,

sada jednostavno možete ostati u kontaktu s obitelji i prijateljima i pratiti što se događa kod kuće.

Putni

dokumenti

 

Za posjet Hrvatskoj viza vam neće stvarati glavobolje. U većini slučajeva bit će vam potrebna samo važeća putovnica. A

ako ste državljanin EU-a, bit će vam dovoljna osobna iskaznica.

 

Hrvatski carinski propisi gotovo su u potpunosti usklađeni sa standardima EU-a.

Informacije o putnim dokumentima

Za dodatne informacije obratite se diplomatskim misijama i konzularnim uredima u inozemstvu ili posjetite mrežnu stranicu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija:

 

http://www.mvep.hr/en/consular-information/travel-information/

 

Informacije o carinskim propisima

Carinski propisi u Republici Hrvatskoj gotovo su u potpunosti usklađeni s propisima i standardima EU-a. Međutim, vrijednost predmeta koji nisu namijenjeni prodaji i koji su uneseni u zemlju radi osobne upotrebe i oslobođeni plaćanja uvoznih davanja ograničena je na 2200 kuna, a u zračnom i pomorskom prometu na 3200 kuna.

 

Strana i domaća valuta te čekovi mogu se slobodno unijeti i iznijeti iz zemlje, a mogu ih unositi, odnosno iznositi strani i hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu. Međutim, prijenose u iznosu od 10.000,00 EUR ili više potrebno je prijaviti carinskom službeniku. Vrijednu osobnu opremu i ostale tehničke uređaje također je pri prelasku granice potrebno prijaviti carinskom službeniku.

 

Svaka osoba koja nema stalno ili privremeno boravište u Hrvatskoj ima pravo na povrat PDV-a za pojedinačne proizvode kupljene u Hrvatskoj za iznos koji prelazi 740,00 kuna. Pravo se ostvaruje nakon popunjavanja obrasca Tax Free koji potvrđuje carinski službenik tijekom izvoza kupljenih dobara, a tri mjeseca od datuma kupnje. Strani državljani moraju zatražiti povrat poreza u roku od šest mjeseci nakon izdavanja računa.

Za dodatne informacije obratite se Carinskoj upravi na adresi: www.carina.gov.hr  

 

Aleksandar Gospić

Kućni ljubimci

Vaši su kućni ljubimci dobrodošli u Hrvatskoj!  Ako svoje četveronožne prijatelje

želite povesti sa sobom u Hrvatsku, jedini uvjet jest zadovoljavanje jednostavnog

pregleda prije ulaska u zemlju. Na pregledu će se provjeriti ima

li vaš kućni ljubimac mikročip, je li cijepljen protiv

bjesnoćei ima li putovnicu ili veterinarsku potvrdu.

Uvoz živih životinja

Imajte na umu da ste tijekom cijelog putovanja vi odgovorni za svoje kućne ljubimce.

Prenošenje kućnih ljubimaca preko državnih granica moguće je samo nakon davanja uvida u veterinarsku potvrdu o dobru zdravstvenu stanju životinje. Psi i mačke moraju imati sustav identifikacije (mikročip). Preko graničnih prijelaza odobrenih za kretanje određenih kućnih ljubimaca moguće je prenijeti do pet životinja, dok je uvoz većeg broja životinja moguć samo na graničnim prijelazima koji imaju veterinarsku inspekciju.

Putovanje s kućnim ljubimcima i odgovornost

Pri unošenju ljubimaca u Hrvatsku vaša je odgovornost poštovati potrebne uvjete. Provjerite je li vaš kućni ljubimac primio cjepivo te da to cjepivo nije isteklo, je li proveden test titra protutijela te ima li vaš kućni ljubimac važeću putovnicu ili veterinarsku potvrdu. Ako vaš ljubimac ne zadovoljava navedene kriterije, ulazak u Republiku Hrvatsku mogao bi vam biti onemogućen, a vaš kućni ljubimac mogao bi biti vraćen u zemlju podrijetla ili stavljen u karantenu na odobrenom graničnom prijelazu. Vlasnik će snositi sve troškove koji proiziđu iz primjene navedenih mjera.

 

U skladu s veterinarskim uvjetima za nekomercijalni prijevoz kućnih ljubimaca sljedeće vrste smatraju se kućnim ljubimcima: psi, mačke, tvorovi (mustela putorius) iz porodice kuna (mustelidae), beskralješnjaci (osim pčela i rakova), ukrasne tropske ribe, vodozemci, reptili, sve ptičje vrste (osim peradi), glodavci i zečevi.

Najveći broj životinja

Uvoz do pet životinja smatra se nekomercijalnim. Carinski službenik mora na graničnom prijelazu identificirati životinje i provjeriti njihove dokumente. Te životinje neće se smatrati robom i moraju biti u pratnji vlasnika ili osobe koje je vlasnik ovlastio za cijelo vrijeme trajanja putovanja.

Uvjeti

Opći uvjeti uvoza za pse, mačke i pitome kune (poznate i kao domaći tvor, bijeli tvor, afrički tvor, lasica, tvor, pitomi tvor, domaća lasica ili pitoma lasica – mustela putorius) iz država članica EU-a i niskorizičnih zemalja izvan EU-a:

 • životinje moraju imati sustav identifikacije (mikročip). Ako životinja ima mikročip koji nije u skladu sa standardom ISO 11784 ili 11785, vlasnik mora omogućiti prikladni čitač mikročipova. U svakom trenutku mora biti moguće utvrditi ime i adresu vlasnika. Putovnica ili potvrda životinje, koja se unosi skupa sa životinjom, mora sadržavati broj mikročipa koji izdaje veterinar;

 • životinja mora imati putovnicu ili potvrdu koju izdaje veterinar kojeg je ovlastilo predmetno tijelo;

 • životinja mora biti cijepljena protiv bjesnoće.

Životinje iz zemalja EU-a ili zemalja izvan EU-a koje se smatraju niskorizičnima, koje su mlađe od tri mjeseca i nisu cijepljene, mogu se uvesti na teritorij Republike Hrvatske ako vlasnik ili pratnja ima važeću putovnicu ili potvrdu, ako životinje žive na istome mjestu od okota te ako nisu bile u dodiru s divljim životinjama koje bi ih mogle izložiti zarazama ili koje putuju s majkom o kojoj su još uvijek ovisne.

 

Psi, mačke i članovi porodice kuna iz visokorizičnih zemalja moraju zadovoljiti sljedeće uvjete:

 • moraju imati sustav identifikacije (mikročip);

 • moraju imati potvrdu koju izdaje službeni veterinar ili, nakon ponovnog ulaza, putovnicu (psi iz Hrvatske);

 • moraju biti cijepljene protiv bjesnoće;

 •  

  moraju proći ispitivanje neutralizacije protutijela titracijom protutijela u iznosu od najmanje 0,5 IJ/ml po uzorku koji uzima ovlašteni veterinar u ovlaštenom laboratoriju 30 dana nakon cijepljenja i tri mjeseca prije prelaska. Popis ovlaštenih ustanova nalazi se na sljedećoj mrežnoj stranici: 

  http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm.

 • Navedeno razdoblje od tri mjeseca ne primjenjuje se u slučaju ponovnog ulaska kućnih ljubimaca iz Republike Hrvatske čija putovnica potvrđuje da je pozitivan rezultata testa titracijom protutijela zabilježen prije nego što je životinja napustila Republiku Hrvatsku.

 • Životinje koje su komercijalno uvezene i poslane kao paket prije slanja mora pregledati veterinar.

 •  

  Za dodatne informacije obratite se Ministarstvu poljoprivrede – Upravi Veterinarstva. Tel.: +385 1 6443 540. Mrežna stranica: www.mps

O Hrvatskoj

Površina nacionalnog teritorija Hrvatske iznosi 56 594 km2 s 31 479 km2 priobalne vode prigodne za jedrenje, plivanje i ronjenje.

 

Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskoga mora koje, kao dio Sredozemnoga mora, duboko prodire u europski kontinent. Uski planinski lanac Dinara razdvaja sredozemnu regiju Hrvatske od srednjoeuropskoga kontinentalnog dijela, koji se prostire od istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do obala Dunava na istoku, obuhvaćajući južni dio plodne Panonske nizine.

 

A ako vam ljepota tih krajolika nije dovoljna, otkrit ćemo nešto osvježavajuće: voda iz slavine pitka je u cijeloj Hrvatskoj.

Ivo Pervan