Dalmacija – Split

Dragulj jednog carstva

Davne 305. godine poslije Krista najmoćniji čovjek na svijetu, car Dioklecijan, morao je odlučiti gdje želi provesti ostatak života.

Od svih mjesta na svijetu, odlučio je dom sagraditi baš u srcu Dalmacije čime je postavio temelje za budući grad Split.

 

Slijedite njegove stope, istražite Dioklecijanovu palaču i tu regiju bogatu otocima, zadivljujućim prirodnim ljepotama poput

planine Biokovo i plaže Zlatni rat na otoku Braču te kulturnim bogatstvima koja će nadmašiti sva vaša očekivanja.

Putovanje kroz vrijeme

Kamo ići

1
POI image

Dioklecijanova palača u Splitu i antički grad Salona u Solinu

Prve urbane građevine na tome području sagrađene su u rimsko doba, o čemu svjedoči Dioklecijanova palača (uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine) i cijeli grad Salona, koji je nekoć bio prijestolnica rimske provincije Dalmacije.

2
POI image

Park prirode Biokovo

Biokovo je najviša planina uz hrvatsku obalu.

3
POI image

Rijeka Cetina

U podnožju rijeke Dinare, najviše planine u Hrvatskoj, teče rijeka Cetina povezujući Vrliku, Sinj, Trilj i Omiš duž toka dugoga 105 kilometara. Ta blistava rijeka posebno je privlačna zaljubljenicima u rafting i kanuing.

4
POI image

Starogradsko polje i grad Hvar

Starogradsko polje zaštićeno je područje uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a predstavlja najbolje sačuvanu grčku parcelaciju zemljišta na Sredozemlju. Staro je više od 2400 godina, a nekoć je bilo važna morska i trgovačka luka.

5
POI image

Svetište Gospe Sinjske

Riječ je o najvažnijem marijanskom svetištu koje čuva zlatom okrunjenu sliku Čudotvorne Gospe Sinjske koju su 1687. donijeli franjevci iz Rame bježeći pred Turcima. Vjernici se tu okupljaju više od tristo godina, a posebno 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe.

6
POI image

Trogir – romanički centar grada

Stari centar grada opasan je zidinama i dobro očuvanim dvorcem, tornjem i brojnim građevinama i palačama iz rimskog, gotičkog i baroknog razdoblja. Grad Trogir nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.