Dalmacija – Split

Dragulj jednog carstva

Davne 305. godine poslije Krista najmoćniji čovjek na svijetu, car Dioklecijan, morao je odlučiti gdje želi provesti ostatak života.

Od svih mjesta na svijetu, odlučio je dom sagraditi baš u srcu Dalmacije čime je postavio temelje za budući grad Split.

 

Slijedite njegove stope, istražite Dioklecijanovu palaču i tu regiju bogatu otocima, zadivljujućim prirodnim ljepotama poput

planine Biokovo i plaže Zlatni rat na otoku Braču te kulturnim bogatstvima koja će nadmašiti sva vaša očekivanja.

Putovanje kroz vrijeme

Kamo ići

1
POI image

Biokovo

Najveći ukras srednjodalmatinske obale i njezin jedini park prirode upravo je ova impozantna planina.

2
POI image

Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split

Prve urbane građevine na tome području sagrađene su u rimsko doba, o čemu svjedoči Dioklecijanova palača (uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine).

3
POI image

Povijesna jezgra Trogira

Stari centar grada opasan je zidinama i dobro očuvanim dvorcem, tornjem i brojnim građevinama i palačama iz rimskog, gotičkog i baroknog razdoblja.

4
POI image

Rijeka Cetina

U podnožju rijeke Dinare, najviše planine u Hrvatskoj, teče rijeka Cetina povezujući Vrliku, Sinj, Trilj i Omiš duž toka dugoga 105 kilometara.

5
POI image

Starogradsko polje

Starogradsko polje zaštićeno je područje uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a predstavlja najbolje sačuvanu grčku parcelaciju zemljišta na Sredozemlju.

6
POI image

Svetište Gospe Sinjske

Riječ je o najvažnijem marijanskom svetištu koje čuva zlatom okrunjenu sliku Čudotvorne Gospe Sinjske koju su 1687. donijeli franjevci iz Rame bježeći pred Turcima.