Regija Istra

Regija Istra

Biciklistički najpopularniji poluotok Hrvatske, plav ili zelen, apsolutno izazovan i uzbudljiv

Zelena, kopnena, kultivirana, ruralna, baš kao i plava, obalna, umjereno urbanizirana, ali po šarmu i romantici utvrđenih gradova i kaštela jedinstvena, u svoje obje originalne inačice, Istra je itekako privlačna cjelogodišnja biciklistička destinacija izazovnih staza pitoresknog krajolika.

 

Sjeverozapadna Istra ponosi se spletom cestovnih i brdskih (MTB) ruta, među kojima je i popularna Parenzana. Izbor ruta za rekreativce, ljubitelje prirode, kulture i gastronomije nudi šest kružnih cestovnih12 brdsko (MTB) biciklističkih ruta. Moguće je posjetiti najstariji svjetionik na Jadranu iz 1818. u Savudriji, ujedno i prvi europski svjetionik koji je za rasvjetu upotrebljavao plin. Zovu ga „Svjetionik ljubavi”. Odmah nakon njega slijedi „grad teniskih loptica” i turnira Umag, a potom šarmantan utvrđeni Novigrad, zatim ušće rijeke Mirne u more i još mnoge prirodne ljepote. Najveća posebnost Istre ipak je velika koncentracija očuvanih srednjovjekovnih gradića smještenih na vrhovima brežuljaka koji su im pružali prirodnu zaštitu. I danas su teško osvojivi, ali modernim turistima na biciklu uvijek su novi osvajački izazov. Neki od tih gradova jesu: Buje, Momjan, Grožnjan – „grad umjetnika”, Završje, Oprtalj, Motovun i Vižinada, a ambijentalnoj autentičnosti pridonose i nadasve slikovita sela gornje Bujštine.

Danas je Parenzana izuzetno popularna 78 km dugačka MTB biciklistička staza kroz Istru, a okuplja zaljubljenike u outdoor aktivnosti, s naglaskom na biciklistima iz cijeloga svijeta, a ujedno je i prvi greenway trasom napuštene željezničke pruge u Hrvatskoj. Obnovljena je 2002. kroz prekogranični projekt Italija – Slovenija – Hrvatska: „Parenzana – Put zdravlja i prijateljstva”. Trasa željezničke pruge ukupne dužine 123 km od Trsta do Poreča, s ukupno devet tunela, 11 mostova i šest vijadukata i danas predstavlja biser graditeljske baštine s početka 20. stoljeća. Bujna vegetacija i šarolikost flore i faune duž pruge naprosto očaravaju. Ruta također prolazi uz mnogo privlačnih bike friendly smještajnih objekata i kvalitetnih gourmet punktova – autentičnih istarskih konoba, agroturizama te vinskih podruma i enoteka, ali i središtem svijeta tartufa u Livadama, u čijoj su blizini i Istarske toplice te po „lovu na tartufe” poznata Motovunska šuma.

Ivo Biočina

Kao šećer na kraju dolaze Eufrazijeva bazilika, UNESCO-ova svjetska baština i grad Poreč.

Dejan Hren

Splet ruta dalje kružno vodi okolicom Poreča do slikovitih gradića Tara i Vabrige, uz morsku obalu kroz Zelenu uvalu do Funtane i Vrsara te kroz čarobno lijepu šumu Kontija do Limskog kanala.

Spuštajući sena jugoistok prema području Rovinja, Bala i Kanfanara, mreža ruta prolazi selima iznadsrednjovjekovnog grada Dvigrada, preko Rovinjskog Sela i doline Basilica sa mnogobrojnim crkvama i kapelama, uz trasu stare pruge Rovinj – Kanfanar, a nakon Rovinja nastavlja uz hotele i kampove vrlo atraktivnim dijelovima morske obale, spark-šumom Zlatni rt i zaštićenim ornitološkim rezervatom Palud.

 

Preko Vodnjana i Fažane stiže se i do Nacionalnog parka Brijuni koji posjetiteljima u predsezoni i posezoni nudi program BicikliRAJ uz najam bicikla za samostalnu trosatnu vožnju po Velikom Brijunu.

 

Biciklom je praktično i zgodno razgledati ifortifikacijske prstenove grada Pule i okolice,uključujući i Štinjan s najvećom i najljepšomutvrdom Fort Punta Christo iz sredine 19. stoljeća te gradPulu sustavom javnih bicikala, koji ima i susjedniMedulin, pa je moguće posjetiti i medulinsku rivijeru sa zaštićenim područjem rtom Kamenjakom i medulinskim arhipelagom.

 

Slijedi mreža ruta južne Istre s Labinom i Rapcom te Rašom, Kršanom i Svetom Nedeljom. Od 2017. u sklopu Valamar Hotels & Resorts otvoren je prvi Bike Skills Park Rabac, koji će u fazama razvijati različite tipove staza za poklonike MTB-a, freeridea i enduro staza sa skokovima, zavojima i spustovima te lakših flowtrail staza, a nudi se i najam različitih vrsta bicikala (cestovni, brdski, trekking i električni) i trgovina opremom.

 

I na kraju, mreža ruta središnje Istre s Pazinom, Žminjom, Gračišćem, Pićanom, Svetim Lovrečom, Tinjanom, Svetim Petrom u Šumi, Cerovljem i Lupoglavom nudi puno zanimljivih mogućnosti vožnje, a posebno se izdvajaju rute tinjanske lokve i izvori te ruta slapova, krug od Pazina do Gologoričkog dola i slapa Sopot u Florčićima kod Pićana, najvećeg vodopada Istre, iznimno atraktivnog u proljeće i jesen.

Nakon svega navedenog nije teško zaključiti zašto je Istra biciklistički najpopularniji poluotok Hrvatske i puna izazova. Već mnogo godina nosi prepoznatljiv outdoor brend Istra Bike s otprilike 120 biciklističkih ruta na svim tipovima podloge i za sve vrste biciklizma. Sve na jednom mjestu cjelovito i informativno predstavlja www.istria-bike.com gdje je moguće pronaći gotovo sve što jedan cikloturist očekuje i traži.

 

Uz to, regija Istra ima standardizirane oznake biciklističkih ruta prema kojima je podijeljena u sedam biciklističkih zona, a svaka biciklistička ruta ima jedinstvenu brojčanu oznakuod 1 do 699. Nadalje, svaka oznaka jasno pokazuje razinu težine biciklističke rute; prvo bojom – crvena, žuta ili zelena, a zatim linijama – oštre, valovite ili ravne, a tu je i kategorija ruta za obitelji i rekreaciju, s naglaskom na sigurne i laganije biciklističke rute primjerene vožnji obitelji s djecom na odmoru i jednostavniju, rekreativnu vožnju biciklom.

 

Istra ima i poseban standard označavanja bike friendly smještajaIstra Bike & Bed, a oznaku nosi ukupno 112 smještajnih objekata podijeljenih u kategorije hoteli, obiteljski hoteli te apartmani i kuće za odmor. Za rezervaciju bike friendly smještaja i bilo koje dodatne informacije povezane s cikloturističkom ponudom regije kontakt je Istria Info & Booking Centre (Halo Istra), tel.: + 385 52 88 00 88 ili e-adresainfo@istra.com ili mrežna stranica www.istra.com.

Raznovrsne su mogućnosti biciklističkih paket-aranžmana za različite profile turista i biciklista. Većina aranžmana uključuje mogućnost vođenja koje je povjereno posebno obučenim biciklističkim vodičima.  Za informacije o usluzi e-mail: info@istria-bike.com

 

Istra nudi i mrežu stanica Istria e-mobility za punjenje električnih biciklala i to na sljedećim lokacijama:

Poreč – sedam lokacija : Hotel Laguna Parentium; Villa, Village i Apartmani Laguna Galijot; Kamp Bijela uvala: Naturist kamp Ulika; Zelena Laguna Resort – Laguna Lounge; Pinia Residence – Beach Bar Luna; Valamar Diamant Hotel

Rovinj – tri lokacije : Hotel Eden; Resort Amarin; Resort Villa Rubin

Tar – dvije lokacije : Kamp Lanterna – Trattoria La Pentola; Valamar Club Tamaris Hotel

Motovun : parking Kanal

Središnja Istra : Gračišće, Cerovlje i Tinjan

Barban : u središtu mjesta

Rabac: Valamar Sanfior Hotel

Luka Tambača

Promotivni filmovi cikloturizma Istre::

Cycling in Istria

Take a cycling break in Istria