Marjan Radović

Ronjenje

Duboka

zaljubljenost

Uronite u nevjerojatni svijet dubina hrvatskoga Jadrana. Istražite bogatstvo endemske flore i faune, potopljene rimske galije, mornaričke brodove i još mnogo toga zahvaljujući nevjerojatno bistroj vodi koja pruža vidljivost i do 50 metara. Istražite morske dubine na jednoj od organiziranih tura za iskusne ronioce ili uživajte u prvom zaronu u nekoj od brojnih škola ronjenja za početnike.

 

Prirodni i umjetni grebeni kao što su potopljeni brodovi danas su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama kao što su kraba, zvjezdača, posidonija (vrsta morske biljke, endem u Sredozemnome moru čija prisutnost dokazuje izostanak onečišćenja), morski konjic... Neke od tih vrsta zaštićene su. Također, sve je popularnije ronjenje u podvodnim špiljama, osobito u krškim dijelovima Dalmacije. Što god radili, duboko ćete se zaljubiti.

Mario Jelavić

Jadransko more

Zaronite u najčišće more u Europi

 

Jadransko je more ogranak Sredozemnoga mora koje odvaja Apeninski poluotok od Balkanskoga poluotoka te Apeninsko gorje od Dinarskoga gorja. Površina mu iznosi 138 595 km2, duljina 738 km, prosječna širina 159,3 km, a prosječna dubina 173 m. Akvatorij istočne obale Jadranskoga mora od poluotoka Savudrije na zapadu do poluotoka Prevlake na njezinu jugoistočnom dijelu pripada teritoriju Republike Hrvatske. Taj prelijepi dio prirode s obalnom linijom od 5790 km ubraja se u najrazvedenije obale na svijetu.

Miro Andrić

Ljepota je u moru: od plićaka do velikih dubina

Jadransko je more malo zatvoreno more, ali u njemu se skrivaju neke od najljepših svjetskih ronilačkih lokacija u kojima je život bogat i raznovrstan. Oblici života hrvatskoga podmorja dio su evolucijskoga naslijeđa iz daleke pretpovijesti svjetskoga mora.

Ronjenje počinje u plićacima duž obale. Razvedenost obale pred kojom je 1246 otoka, otočića, hridi i grebena može vam dati sliku zarona i život koji možete očekivati. To je život potopljenih kamenih litica, kamenih brakova, i ti su zaroni najzanimljiviji.

Ronilačka avantura u Hrvatskoj

Ako su vašu obitelj oduševile pješčane plaže i tirkizne uvale, tada će vas tek očarati ono što se krije u dubinama Jadranskog mora. Za potpuni doživljaj najbolje je zaroniti ispod površine te odvojiti jedan dan odmora u Hrvatskoj za ronilačku avanturu i istražiti što se sve krije u jadranskom plavetnilu.

Osunčani plićaci najljepšeg ekosustava Jadrana

Svijest o očuvanju okoliša u 21. stoljeću u svima nama je duboko usađena. Zaštita okoliša u ronjenju obuhvaća i aktivnosti i prije i poslije zarona, ne samo u ronjenju. Od pripreme, dolaska na lokaciju, zarona, odlaska s lokacije, čišćenja opreme, naš bi zaron trebao proći tako da poslije nas nitko ne može znati da smo tamo ronili.
Ronjenje je aktivnost u kojoj prije svega treba uživati, a za uživanje je važna uvježbanost. Prilikom osnovne ronilačke obuke ronilac usvaja vještine i procedure nužne za sigurno ronjenje.

Podmorje

Hrvatsko podmorje skriva više od 110 registriranih i opisanih ronilačkih destinacija koje uključuju prizore antičkih jedrenjaka i koraljnih livada na okomitim podvodnim zidovima, morskih špilja i olupina ratnih brodova nastanjenih ribljim jatima.

Personalize your trip

Marjan Radović

Za pravu ljepotu treba zaroniti duboko!

Korisne informacije