Pazinska jama

Pazinska jama

Istru krase brojne ljepote, a jedna od njih je svakako Pazinska jama koja predstavlja ponor Pazinčice, najveće istarske rijeke ponornice. Jama je smještena u središnjoj Istri, a iznad nje je sagrađen i poznati Pazinski Kaštel. Zanimljivo je da je rijeka Pazinčica nekad tekla površinom zemlje sve do mora, formirajući Limsku dragu, a danas upravo u toj jami rijeka „nestaje“ duboko u podzemlju.

 

Pazinska Jama je zakonom zaštićeni speleološki objekt i nije turistički uređna, posjeta se radi na jedan prirodan ekološki način, a vama omogućuje jedinstveni doživljaj podzemlja, zapravo jednu stvarnu i neponovljivu avanturu kroz nedirnutu prirodu. U fizičkom smislu čeka vas jedna zanimljiva šetnja koja je dostupna svim zdravim osobama. Posjećivanje nije dozvoljeno djeci bez pratnje roditelja i osobama sa tjelesnim motoričkim smetnjama.

 

Podzemni dio staze ukupne je dužine oko 200 metara i završava sa velikom dvoranom i podzemnim jezerom dužine 80 metara. Unutar speleološkog objekta nalazi se manji zipline kojim se prebacuje na sprud podzemnog jezera što speleoavanturi dodaje dimenziju neponovljivosti. Nakon razgledavanja podzemlja istim putem se vraćate natrag. Ukupna visinska razlika iznosi oko 118 m.

 

Vrijeme obilaska je trajanja 2,5 sata tijekom srpnja i kolovoz, a vaši vodiči su iskusni speleolozi koji će vam osigurati i potrebnu opremu (kacige i rasvjetu).

 

Doživite speleoavanturu kroz atraktivno podzemlje Pazinske jame kojom ćete „nestati“ u stotinjak metara dubokom podnožju zidina srednjovjekovnog kaštela!

 

Kontakt:

Speleološko društvo

Valvasorova 1

Pazin

Tel.: +385 (0) 91 512 1528;

Tel.: +385 (0) 98 33 0038

info@sdi.hr

pazincave@gmail.com