Posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice"

Posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice"

Kanjon Velike Paklenice u svojoj „utrobi“ krije i podzemne tunele popularno zvane „Bunkeri“ koji su izgrađeni u razdoblju od 1950. do 1953. To što se krije iza zazidanih okana u bunkerima Velike Paklenice bila je strogo čuvana tajna sve do početka Domovinskog rata kada je prostor počela koristiti Hrvatska vojska kao skladište. Po završetku rata, Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica“ je dobiva ove tunele na trajno korištenje i vidjevši u njima veliki potencijal započela je njihovo uređenje u prezentacijski centar. U kolovozu 2016. dugogodišnji rada rezultirao je prezentacijskim centrom „Podzemni grad Paklenice“.

 

Taj centar je puno više od prezentacijskog, jer se svim znatiželjnim posjetiteljima nudi multifunkcionalna dvorana "Mali centar penjanja" u sklopu koje se nalazi i umjetna stijena na kojoj vi, vaša obitelj i prijatelji možete napraviti svoje prve penjačke pokrete i otkriti svijet penjanja, alpinizma, planinarenja, speleologije. U dvorani na zidovima se nalazi nekoliko ekrana pomoću kojih se na interaktivan i zabavan način možete upoznati s osnovama penjanja uz „Mali penjački rječnik“, „Kratku povijest penjanja“ i „Školu vezanja čvorova“.

 

U drugom dijelu centra saznati ćete više o penjačima u Paklenici, kao i detalje iz života Dragutina Brahma koji je poznat kao prvi penjač u Paklenici. Upoznati ćete se i s djelovanjem i radom Hrvatske gorske službe spašavanja i čuti zanimljive priče o spašavateljima i njihovim iskustvima. U sklopu centra se nalaze njihove prostorije jer u vrijeme sezone ovi izučeni i iskusni ljudi brinu o sigurnosti vas posjetitelja.

 

U završnom dijelu centra uz izložak „Ruksak“ još jednom ćete moći pročitati savjete o dobroj pripremi za planinarenje i provjeriti imate li svu potrebnu opremu prije nego što se uputite na daljnje istraživanje Paklenice i Velebita. Za sve vas koji žele ponijeti sa sobom uspomenu na posjet Centru otvorena je suvenirnica, kao i caffe bar u kojem se možete osvježiti. Prezentacijski centar je otvoren je svaki dan u razdoblju od svibnja do rujna, a za ostale termine morate se informirati preko stranica Nacionalnog parka.

 

Sve što vas oduvijek htjeli znati o planinarenju naučite u Podzemnom gradu Paklenice!

 

Kontakt:

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica

Dr. Franje Tuđmana 14a

HR - 23244 Starigrad-Paklenica

Tel.: 00385 / 23 / 369-155, 369-202

np-paklenica@paklenica.hr