Špilja Vrelo kod Fužina

Špilja Vrelo kod Fužina

Ako vas „noge“ i želja za prirodnim ljepotama dovedu do Gorskog Kotora onda svakako trebate posjetiti špilju Vrelo jer ćete biti nagrađeni bogatstvom špiljskih ukrasa - siga, osobito stalaktita, čiji su rijetki i neobični oblici odraz posebnih prilika koje vladaju u špilji. Špilja se nalazi uz atraktivno jezero Bajer, oko 3 km od središta Fužina, s kojim je povezana ugodnom pješačkom šetnicom uz istočnu obalu jezerca. Starost joj se procjenjuje na 3,5 do 4 milijuna godina, a ukupna dužina svih kanala špilje je 300 m. Ulaz u špilju Vrelo nalazi se u neposrednoj blizini ceste, a dio namijenjen turističkom razgledavanju lako je prohodan jer se cijelom dužinom proteže u razini ulaza.

 

Puno je zanimljivosti vezano u ovaj speleološki objekt, a jedna je i podzemni potok koji izvire u obližnjem Malom vrelu, a čija voda teče špiljom. Pijesak na dnu potoka je magnetičan što dovodi do toga da magnet jako privlači čestice pijeska. Ovakvu pojavu možete vidjeti samo u ovom spleo objektu. Špilja je pored ostalog vrlo zanimljiva jer njome protječe stalni podzemni tok čija izdašnost varira ovisno o količini oborina. Uz činjenicu da je procijenjena starost najstarijih siga između 500 i 600 tisuća godina, posebnost špilje Vrelo su naročiti i rijetki oblici sigastih tvorevina nastali uslijed učestalih kolebanja razine podzemnih tokova. Stoga ćete ovdje moći vidjeti neobične sige zadebljane prema vrhu, nepravilno zakrivljene sige, sige u obliku cjevčica ili u obliku cvjetače i druge oblike. Posebno su zanimljive tvorevine poput stupa nazvan »Biskup«, ili stalagmita nazvanog »Majka Božja“ ili onog nazvanog »Patuljci«. Da biste ih uočili između ostalih siga, potrebno da malo upregnute maštu, ili još lakše, zamolite vašeg vodiča da ih vam ih pokaže.

 

Zahvaljujući lakom pristupu i prohodnosti, špilju Vrelo možete posjećivati bez obzira na dob, a posebnost je mogućnost posjećivanja i osobama u invalidskim kolicima, što je jedinstven slučaj za speleološke objekte u Hrvatskoj. Cijelom duljinom špilja je osvijetljena, a uz pratnju vodiča vaša šetnja će potrajati oko pola sata. Temperatura u špilji tijekom cijele godine iznosi 8 °C.

 

Prošetajte ovom po mnogo čemu jedinstvenom špiljom!

 

Kontakt:
Javna ustanova Priroda
Grivica 4
51000 Rijeka
Tel. +385 51 352-400
Fax. +385 51 352-401
info@ju-priroda.hr