BASE jumping

Što spaja letećeg čovjeka i Felixa Baumgartnera?

BASE skokovi u Hrvatskoj su budućnost

Jeste li znali da je hrvatski znanstvenik, inovator te izumitelj padobrana Faust Vrančić bio jedan od prvih svjetskih BASE skakača? Pretpostavlja se kako je početkom 17. stoljeća otac letećeg čovjeka (lat. homo volans) probni skok izveo sa zvonika bazilike sv. Marka u Veneciji, i to kao šezdesetpetogodišnjak.

 

Ima još poveznica Hrvatske i jedne od najekstremnijih padobranskih disciplina. Osam godina prije skoka s ruba svemira Felix Baumgartner u BASE skakanju okušao se na jednoj prekrasnoj lokaciji. Kako biste vidjeli svu ljepotu BASE skakanja u Hrvatskoj dovoljno je u popularni videoservis YouTube ukucati samo dva pojma. Baumgartner i Velebit. Kada su se 2004. godine spojili avanturistički duh najpopularnijeg svjetskog BASE skakača i okrutna ljepota jame Mamet na južnom Velebitu, nastao je spektakl. Let u trajanju od desetak sekundi u dvjestotinjak metara duboku jamu oduzima dah.

 

A dah oduzimaju i lokacije na kojima se u Hrvatskoj odvijaju BASE skokovi. Napominjemo kako je riječ o sportu u kojem se mogu iskušati samo iskusni jer je za izvođenje ovakvih pothvata potrebno prvo odraditi nekoliko stotina samostalnih padobranskih skokova. Oni koji su prošli takvu obuku mogli su uz posebne dozvole i u kontroliranim uvjetima sudjelovati, primjerice, u BASE skokovima u grotlo Crvenog jezera. Let s visine od 240 metara traje samo osam sekundi. A u tih osam sekundi treba odraditi slobodan pad, otvoriti padobran, uživati i doskočiti. BASE skakanje sport je koji je žestok i brz poput rokerskoga gitarskog rifa, ali ljudi ga takvog i vole.

 

Sjajna lokacija za letenje nalazi se i u Nacionalnom parku Paklenica. Kako bi se stiglo do najslavnije hrvatske stijene Anića kuk, uz padobransko potrebno je i alpinističko znanje. Što kažete na skok s Markezine grede iznad kliške tvrđave?

 

BASE skokovi u Hrvatskoj nisu skok u nepoznato, nego skok u prekrasnu prirodu.