Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem još su jedan specijalitet tradicionalne domaće prehrane kontinentalne Hrvatske u kojem se upotrebljavaju financijski pristupačne namirnice kako bi se nahranila gladna usta vrijednih seljaka i njihovih često velikih obitelji.

 

Poznate još i kao flekice s kupusom ili krautflekrle, jelo su koje se najčešće pripremalo kao prilog uz mesno pečenje, ali se na stolovima seoskih domaćinstava znalo naći i u ulozi glavnog jela. Iako izvorno potječe iz austrougarske kuhinje, kombinacija deblje tjestenine i slatkastoga preprženog kupusa jedan je od okusa koji je obilježio djetinjstvo brojnih stanovnika Zagrebačke županije, Zagorja i Međimurja, gdje se ovo zasitno jelo redovito posluživalo i u vrtićkim i školskim kantinama.

 

Domaća tjestenina nekada se pripremala čak i bez jaja, a tijesto bi se valjalo na malo veću debljinu te izrezivalo na kvadrate, odnosno „krpe”, po čemu je samo jelo i dobilo naziv. Nezaobilazni sastojak svih starinskih jela mast je životinjskog podrijetla, a u ovom je slučaju to svinjska mast, koja krpicama sa zeljem daje potrebnu masnoću i prepoznatljiv okus.

 

Sama priprema jednostavna je i brza pa je zato ovaj recept postao omiljen obrok u užurbanim kućanstvima. Na svinjskoj masti potrebno je karamelizirati malo šećera, a potom ubaciti na kvadratiće izrezane listove svježeg kupusa koji se pirja dok ne se postigne željena mekoća ovog zdravog povrća. Ljubitelji mesnih aroma u ovoj fazi pripreme kupusu znaju dodati usitnjenu slaninu, a tko želi pojačati udio mesa može mu dodati pečene kobasice ili klasično mesno pečenje. S obzirom na jednostavne sastojke, zasitnost tjestenine i masnoću u kojoj se ovaj specijalitet kontinentalne kuhinje priprema, krpice sa zeljem često su se jele tijekom razdoblja posta. Danas ih mnogi pripremaju s kupovnom tjesteninom, no pravi će gurmani sami zamijesiti tijesto i pripremiti ovo nepretenciozno narodno jelo baš po svojem guštu.