Kvarner

Kvarner

Nigdje na Jadranu nećete pronaći tako velike i ukusne škampe kao na Kvarneru. Kad već govorimo o hrani, spomenimo i to da je najpoznatije jelo u regiji mekana janjetina i ovčji sir. Na Kvarneru vas čekaju i poznato bijelo vino vrbnička žlahtina, trojšćina s otoka Suska, lovranski maruni i fina rapska torta. Kad nam dolazite? 

Mjesto najboljih jadranskih škampa

Kvarner pruža najraznolikije užitke znatiželjnom gastronomu. Od Učke on je nastavak Istre prema Dalmaciji. Dio tog klastera jesu najveći hrvatski otoci (Cres i Krk), potom i planinski masivi Gorskoga kotara i Like. Prvoklasne ribe, rakovi i ostali plodovi mora na tržnicama se nalaze u društvu šumskih plodova: gljive, šumsko voće, divljač i u finalu neki od najboljih sireva u Hrvatskoj, od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka s planinske, primorske i otočke ispaše. A to su samo ključne atrakcije kojima se moraju pridružiti puževi, žabe, med i za mnoge najveći adut hrvatske gastronomije – janjetina u svojim vrhunskim varijacijama – paška, creška, krčka, rapska, lička...

 

U tom se klasteru love i pripremaju najbolji jadranski škampi, koji su dobivali sve moguće komplimente, uključujući i onaj koji kaže da im u svijetu nema ravnih!

 

Logično je da se na takvim namirnicama, upravo u kvarnerskom klasteru, u drugoj polovini prošloga stoljeća stvarala moderna hrvatska gastronomija. I danas se na tom području nalazi nekoliko vodećih hrvatskih restorana, istaknutih u najuglednijim svjetskim vodičima. U tim restoranima kuhaju kuharske zvijezde s titulama najboljih u Hrvatskoj, a vode ih najcjenjeniji hrvatski sommelieri.

Gastronomske

Regije

Croatia Feeds