Riba na gradele s blitvom

Riba na gradele s blitvom

Riba na gradele poslužena s blitvom i kuhanim krumpirom jednostavno je jelo koje bez iznimke povezujemo s našom obalom i otocima, ljetnim odmorom, veselim društvom koje ispija domaće vino u brojnim konobama i pravom mediteranskom prehranom.

 

Riba koja se priprema na ovaj način stavlja se na gradele, odnosno na rešetku roštilja te se peče na otvorenoj vatri kako bi poprimila prekrasnu aromu dima. Za gradele je najbolje odabrati bijelu ribu poput orade, brancina, zubatca ili pak fratra, a ukusna će biti i plava riba poput srdele ili tune.

 

Svježe ulovljenu ribu potrebno je očistiti, oprati i osušiti, a umjesto klasičnog razrezivanja utrobe, riba za gradele čisti se preko škrga kako bi ostala cijela. Prije pečenja riba se ne soli, ali se može marinirati kombinacijom maslinova ulja, limunova soka, octa, kapara, suhoga bijelog vina, kadulje, ružmarina, luka, češnjaka i sličnih začina. Nakon sat ili dva mariniranja ribu je potrebno posušiti prije stavljanja na rešetku, odnosno gradele. Samu ribu može se prije pečenja dodatno ispuniti začinima poput svježeg ružmarina, majčine dušice, narezanog luka ili češnjaka te narančine ili limunove korice kako bi ostala sočna iznutra i preuzela na sebe mirise i okuse spomenutih začina. Zanimljive kombinacije nadjeva omogućavale su ribarima stvaranje različitih aroma često jednostavne ribe, a otvorena vatra njezinu mesu daje blago dimljen okus.

 

Samu je rešetku roštilja prije upotrebe potrebno nauljiti i kratko zagrijati, nakon čega se na nju stavlja riba te se sve zajedno postavlja na vatru. Najbolja vatra nastaje paljenjem drvenog ugljena, a kod pečenja osjetljivije ribe žar se dodatno posipa pepelom kako ne bi bio prejak.

 

Kad je pečena, riba se posoli i po želji popari te prelije mješavinom maslinova ulja, usitnjenog češnjaka i peršinova lista. Ovaj način pripreme ribe nije zahtijevan, a rezultat je ukusno i zdravo jelo koje će oduševiti sve ljubitelje hrane iz mora.

 

Ovako pečena riba često se poslužuje s blitvom i krumpirom, popularnim prilogom brojnim dalmatinskim jelima. Krupnije narezani krumpir kuha se oko deset minuta na srednje jakoj vatri, a potom mu se dodaje narezana blitva. Kada povrće omekša potrebno ga je ocijediti te začiniti solju, uljem i češnjakom pa vratiti u lonac i još nekoliko minuta zagrijavati na slaboj vatri.

 

Riba i blitva zajedno stvaraju harmoniju okusa i daju posebnu čar uživanju u ljetnim danima na našoj obali.