Dalmacija - Šibenik

Dalmacija - Šibenik

Ovaj dio Republike Hrvatske često se naziva srcem Mediterana. Obuhvaća Šibensko-kninsku županiju zajedno s njezina dva nacionalna parka, jedan na moru, drugi u zaleđu, 11 srednjovjekovnih utvrda, 230 kulturnih spomenika i 600 arheoloških lokaliteta.

Središte je grad Šibenik, i sam potvrda povijesne važnosti ovoga dijela Europe, u kojem se nalazi katedrala svetog Jakova, po mnogočemu jedinstvena u svjetskim razmjerima i uvrštena na UNESCO-vu Listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

 

Dio atraktivnoga šibenskog akvatorija čine veličanstveni Kornati i istoimeni nacionalni park s 89 nenaseljenih otoka.

 

Čak i ako ih samo promatrate iz kampova smještenih na okolnim otocima ili na priobalju ove regije, uvjerit ćete se kako je riječ o pravom dragulju, koji je opčinio i glasovitog književnika Georgea Bernarda Shawa. Upravo je on zapisao kako je „na posljednji dan stvaranja svijeta Bog odlučio okruniti svoje djelo i tako, iz suza, zvijezda i daha, stvorio Kornate”. Ovom je otočju najbliži Murter, najveći i najgušće naseljeni otok Šibensko-kninske županije, koji je s kopnom povezan pokretnim mostom, a s Kornatima čini najveću otočnu općinu na Sredozemlju. U unutrašnjosti ove regije nalazi se Nacionalni park Krka, s istoimenom i jednom od najljepših kraških rijeka u Hrvatskoj, duž koje se nastanio osebujan biljni i životinjski svijet, dio koji obitava u brojnim

špiljama. Svojim tokom kroz dubok i slikovit kanjon dug 75 kilometara, Krka tvori prekrasne slapove: Bilušića buk, Miljacku, Brljan, Rošnjak, Manojlovački slap, Roški slap i Skradinski buk. Na nekom od izleta brodom možete obići i Visovac, otočić na kojem je smješten franjevački samostan, a plovnim putom iz Skradina, gradića poznatog po svojoj marini i posjetima svjetski poznatih osoba, može se posjetiti i Skradinski buk.

 

Možda su upravo te prirodne ljepote bile nadahnuće Faustu Vrančiću, izumitelju padobrana, hrvatskom Leonardu da Vinciju, koji je svoj međunarodni ugled zaradio potkraj 16. stoljeća, kada je objavio opis svoga izuma. Rođen u Šibeniku, Vrančić je svoje djetinjstvo proveo na otoku Prviću, gdje ima i svoju memorijalnu zbirku.

 

Na Prviću doznajte zašto je talijanski prirodoslovac i putopisac Alberto Fortis toliko hvalio domaće smokve, vino i ulje, plodove i proizvode kojih ima i na susjednim otocima. U njegovu djelu „Put po Dalmaciji” Šibenik i njegovo područje dobili su velik broj stranica pa neka vam i to bude razlog dolaska ovamo i boravka u nekom od kampova šibenske regije.

Kampovi

Dalmacija - Šibenik

Gdje je bisere lako pronaći.

Udivljoj ljepoti bijeloga krškog kamena i plavetnilu bistrog mora, šibenski se akvatorij, kao pravi nautičarski raj, ponosi brojkom od čak 240 otočića i hridi, od kojih svaki krije neku zanimljivost

Dalmacija - Šibenik

Raj za jahtaše

Kristalno čiste vode šibenske regije ukrašava 240 predivnih otočića i grebena, a svaki od njih poziva vas da ih posjetite na svojoj jadranskoj pustolovini.