Picigin: Made in Bačvice

Picigin: Made in Bačvice

Zavirite u svijet „najsplitskijeg” sporta na svijetu

Plaža Bačvice, smještena na nekoliko minuta hoda od centra grada, omiljen je dnevni boravak Splićana i njihovih gostiju. Pijesak, toplo more i mnogo barova iz koji se u hladovini može uživati u pogledu na spektakularne obližnje otoke Brač i Šoltu sjajni su razlozi za provođenje vremena na jednom od kultnih mjesta Splita.

 

No osim uživanja u fjaki i ispijanja osvježavajućeg pića, Bačvice su legendarno mjesto na kojem je nastao „najsplitskiji” sport na svijetu – picigin. Slikovito rečeno, ono što je za tenis Wimbledon ili za nogomet Wembley, to su za picigin Bačvice. Nastala nakon Prvoga svjetskog rata, oko 1923. godine ova je igra postala omiljena razonoda na splitskoj plaži, a danas se proširila i na svjetske plaže. S jednim jasnim pravilom, samo se na Bačvicama igra pravi picigin, a sve su ostalo kopije.

Aleksandar Gospić

Sada kada smo vas upoznali s kratkom poviješću, vrijeme je da nešto naučite i o načinu kako se igra „picigin po splitski”. Najlakše ga je opisati kao neku inačicu odbojke u vodi, ali bez mreže i bodovanja, no pravi će vam Splićani reći kako je picigin način života koju u sebi ima elemente odbojke, tenisa, akrobatike i sunca.

Iako nema striktnih pravila o broju sudionika, najbolji se picigin igra s pet igrača, i to manjim balunom, obično istrošenom teniskom lopticom, a cilj je što duže držati balun da ne padne u more. Ako na plaži uhvatite iskusne piciginaše, ubrzo ćete uvidjeti kako je riječ o savršeno sinkroniziranom orkestru koji akrobacijama, bacanjima i elegantnim pokretima zadržava balun u igri.

 

A posebna je priča i kako su Bačvice postale svjetski hram picigina. Za početak, pijesak je idealna podloga jer dopušta padove u more bez velikih opasnosti od ozljeda, što je kod picigina koji se igra u dubini vode do gležnja jako važno. Kako su Bačvice, splitskim slengom rečeno „centar svita” s mnogo barova i restorana, tako su vrsni igrači picigina u prilici svoju vještinu i pokazati publici, ponajviše ženama.

 

Zbog njegove popularnosti Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je picigin na popis nematerijalnih kulturnih dobara, svake se godine održava neslužbeno svjetsko prvenstvo, a tradicija je postao i novogodišnji picigin.

Aleksandar Gospić

PRAVILA

 

1. Igra se na pješčanoj plaži kad nema vjetra i valova, u vodi koja vam mora biti otprilike do gležnja.

2. U piciginu sudjeluju petorica igrača koji su raspoređeni u krugu radijusa oko 30 metara.

3. Igra se objema rukama, poželjno dlanom, a cilj igre je da „balun” ostane suh.

4. Balun – nemoguće je kupiti takvu loptu jer se radi od istrošene teniske loptice s koje se oguli tkanina kao što se guli naranča. Goloj teniskoj loptici potom se skida ljepilo, a onda se ručno brusi sloj gume koji ne smije biti deblji od milimetar i pol. Kada je balun gotov, mora proći jednu probnu partiju. Ako je zadovoljio stroga pravila iskusnih igrača, može i službeno postati balun za picigin.

Zanimljivost:

Prema nekim tumačenjima, splitski studenti iz Praga najvjerojatnije su 1908. u grad donijeli vaterpolo, koji su htjeli zaigrati na Bačvicama. S obzirom na to da je more na toj splitskoj plaži plitko, nastao je picigin, koji se nakon završetka Prvoga svjetskog rata počeo igrati kao što se igra i danas.