Susački kamizot: nosila bi ga i slavna Twiggy

Susački kamizot: nosila bi ga i slavna Twiggy

Kako je najkraća narodna nošnja u Europi postala prethodnica minisuknje

Čaroban i poseban riječi su koje vjerojatno najbolje opisuju otok Susak. Najzapadniji otok u nizu bisera Kvarnerskog zaljeva koji poput nasukanog broda leži sam na pučini po mnogim je stvarima jedinstven na prostoru najljepšeg mora na svijetu. A složit ćete se kako je u oštroj konkurenciji od 1244 hrvatskih otoka to velika stvar.

 

Jedina jadranska kula od pijeska udaljena nekoliko nautičkih milja od Lošinja nastala je taloženjem pijeska specifične žućkaste boje iz rijeke Po na kamenu podlogu, a zbog prometne izoliranosti na otoku trstike i vinograda najbolje uspijevaju mir i zvuci prirode.

 

Unikatnost Suska i vlastiti je dijalekt. Neobičnu mješavinu hrvatskog, staroslavenskog, talijanskog, njemačkog i engleskog razumiju samo stanovnici otoka, koji se ponose narodnim nošnjama jarkim i istaknutih boja. Varijanta „po losinjsku” inspirirana je utjecajem lošinjske mode s kraja 18. stoljeća, nosile su je mlade djevojke u svečanim prilikama, a najraskošnija je svadbena oprema mladenke.

Ivo Pervan

Susačke su žene u godinama nakon završetka Prvoga svjetskog rata i tu uvele jednu novinu, po mnogočemu vrlo vizionarsku, jer će za sličnim proizvodom zavladati prava pomama u svijetu. Naime, narodna nošnja sa Suska uključuje i ružičastu suknju zvanu kamizot, jedinu u Europi koja je iznad koljena.

Kada znamo da je minisuknja u žensku modu ušla 60-ih godina 20. stoljeća, može se reći kako su susačke žene bile prave modne vizionarke. Supermodel Twiggy proslavit će ih svijetom tek nekoliko desetljeća poslije.