Zinfandelov kod: priča o američkom vinskom snu hrvatskih korijena

Zinfandelov kod: priča o američkom vinskom snu hrvatskih korijena

Kako je zinfandel iz Hrvatske stigao do Kalifornije

Zamislite misteriju koja je više od 100 godina intrigirala vinski svijet. Nova vinska zvijezda sredinom 19. stoljeća osvojila je Ameriku. Uspjeh je bio gotovo trenutačan. Elegantni crveni nektar isti je čas osvojio i vinske kritičare i kupce, ali nitko nije znao odakle potječe ta sorta. Proglašavali su je francuskom, potom talijanskom, a misterij oko njezina podrijetla postajao je sve tajnovitiji i tajnovitiji, a potom je jedan maleni vinograd u Hrvatskoj, u Kaštelima nedaleko od Splita, imao odgovor na sve tajne.

 

Ovih nekoliko redaka uvoda zvuči kao dobar scenarij za film, zar ne? Ako ste ljubitelj vina, sigurno ste čuli za zinfandel, plemenitu crnu sortu koja se uzgaja većinom u Kaliforniji od koje nastaju sjajna crvena vina i nekoliko vrsta roséa. „Zinfandelov kod” ili pronalazak mjesta odakle je krenuo njegov američki san završen je 2001., kada je tim hrvatskih i američkih vinskih detektiva s pomoću analize DNK-a pronašao genski kod.

 

Bingo! Zagonetka je konačno bila riješena. Nakon dugogodišnjih lutanja spektakularnim dalmatinskim vinogradima i stotina poslanih uzoraka vinove loze u Ameriku, sati testiranja i provjeravanja, jedan se uzorak poklapao sa zinfandelom

Mario Alajbeg / TZ Kaštela

Ključan dokaz bilo je tek nekoliko loza u vinogradu u Kaštelima – one su znale cijelu priču o povijesti popularne američke sorte.

Zinfandel je imao isti genski profil kao i kaštelanski crljenak. Još sofisticiranijom analizom starih listova iz herbarija ampelografa Stjepana Bulića utvrđeno je kako je zinfandelov vinski „djed” tribidrag, gotovo izumrla i zaboravljena hrvatska sorta poznata još iz 15. stoljeća, kada su je uzgajali i u njoj uživali vodeći hrvatski književnici poput Marka Marulića, Petra Hektorovića i Hanibala Lucića.

 

U renesansno je doba tribidrag uzgajan u Dalmaciji i na otocima kao sorta kraljevskog ugleda, a potom je, poput putnika Marka Pola, iz Hrvatske krenuo u osvajanje svijeta. I na kraju je ostvario američki san. Nazdravimo u njegovo ime!