The Pucić Palace

The Pucić Palace

Ponosni svjedok dubrovačke slavne prošlosti

Postoje na svijetu mjesta koja kao da se odupiru vremenu. Dubrovačka povijesna jezgra, diljem svijeta slavni Stari Grad, jedno je takvo mjesto. Okružen kiklopskim kamenim zidinama koje ga čuvaju još od 13. stoljeća i popločan kamenom koji bura i sunce neumitno bijele još od davnih dana Republike, dubrovački Stari Grad je prozor u prošlost i mjesto prepuno tekstura, zvukova, mirisa i osjeta.

 

U samom srcu Starog Grada, na Gundulićevoj poljani, najljepšem trgu Dubrovnika smještenom na samom kraju Straduna, nalazi se hotel Pucić Palace. Ovo je zdanje od 17. stoljeća služilo kao dom uglednoj dubrovačkoj plemićkoj obitelji Pucić. Pucići su obilježili povijest Dubrovnika svojim političkim radom, ali i svojom ljubavlju prema umjetnosti - Karlo Pavlov Poce autor je prve otisnute dubrovačke zbirke pjesama, a Medo Pucić je kasnije imao presudnu ulogu u usmjerenju tad još nepoznatoga Vlahe Bukovca, najvećeg hrvatskog slikara moderne. Palača još 1895. počinje služiti kao hotel, tada zvan Hotel De la Ville, i ta se tradicija hotelijerstva nastavlja i danas.

Gundulićeva poljana tu je od velikog potresa koji je Dubrovnik zadesio 1667. godine, o kojem svjedoči i mostić koji hotel spaja sa susjednim blokom koji je odvojen u velikoj trešnji, kako taj potres zovu Dubrovčani. Poljana jutrima služi kao tržnica i oživljava u eksploziji boja, mirisa i tekstura domaćih namirnica - naš je chef odlično poznaje i povest će vas da je istražite. Poslijepodne, trg i Stradun se pretvaraju u mjesto za odmor, druženje i osvježenje. Okolne palače, ulice i slikovite uličice iste su još od srednjeg vijeka, i svaki se čas čini da ćete iza ugla vidjeti kakvu plemkinju sa svitom... ili barem kojeg Lannistera.

 

Povijest je u hotelu Pucić Palace jednako opipljiva i stvarna, tradicija ovdje još uvijek živi. Kapelica u samom središtu palače dandanas služi za vjenčanja, domaće delicije poput zelene maneštre ili šporkih makarula ovdje se pripravljaju na isti način već stoljećima. Na jednak način se ovdje štuje glazba, uči o umjetnosti i skupljaju vrijedna djela poezije i proze, a i dalje žive vrijednosti nasljeđene od nekadašnjih plemenitih vlasnika palače.

The Pucić Palace
The Pucić Palace je mjesto koje vas uranja u neko drugo vrijeme i neki bogatiji način života, i ponosni je svjedok dubrovačke slavne prošlosti.

Kontakt

Od Puča 1
Dubrovnik
20000
Dalmacija – Dubrovnik