Fascinantna flora Hrvatske

Fascinantna flora Hrvatske

Hrvatska je fascinantna zemlja prepuna prirodnih ljepota. U Hrvatskoj raste više od 5000 različitih biljnih svojti, a pretpostavlja se da mnoge vrste još nisu otkrivene i zabilježene. Ako se taj poznati broj stavi u okvire male površine Hrvatske, slobodno možemo reći da to predstavlja iznimno bogatstvo. Površinom mnogo veće države u Europi imaju oskudniju floru.

 

Odakle toliko bogatstvo flore? Hrvatska je kao južnoeuropska zemlja smještena na razmeđi kontinentalne i sredozemne klime. Uz takav geografski položaj, raznolikost flore rezultat je i opstanka dijela prastare flore (tzv. relikti) jer su ovi krajevi u razdobljima najvećih ledenih doba bili većinom pošteđeni od leda i snijega.

 

Kombinacija vrlo raznolikog reljefa – visoki planinski masivi, krška polja, doline rijeka i vrlo razvedena obala s brojnim otocima – utjecala je na nastajanje velikog broja biljnih svojti.

Arhiva National park Northern Velebit

U Hrvatskoj možemo biti ponosni na brojne autohtone i endemske biljke koje su uspješno preživjele razdoblja velikih klimatskih promjena, a po njima se posebno ističu planine Velebit i Biokovo, Kvarner, ušće rijeke Krke i šibenski arhipelag.

Međutim, i sva ostala područja naše male zemlje na poseban će vas način oduševiti.
Ivo Biočina

Tako na istoku Hrvatske možete uživati u bogatim ravnicama Slavonije i Baranje, ali i brežuljcima ispresijecanima rijekama i jezerima. Gorsko-brežuljkasti reljef s brojnim tokovima, vinogradima i šumama središnje Hrvatske napunit će vas posebnom energijom i mirom.

Planinske visine i vremenske (ne)prilike pridonijele su razvoju čarobne flore na području Like i Gorskog kotara koje obiluje različitim vrstama niskog raslinja i šuma prilagođenih visinama. Uz sve to, istaknimo da je ovo iznimno područje stanište naših dvaju najpoznatijih biljnih endema – krškog runolista i velebitske degenije. Područje Kvarnera jedno je od florom najbogatijih i najraznolikijih dijelova Hrvatske s više od 2700 različitih biljnih vrsta.

Antun Cerovečki

Raskošnu jadransku obalu od vjetrova čuvaju krševite planine, a njezine uvale krase borove šume i mediteranska grmolika vegetacija.

Zanimljivost – gljive nisu biljke!

Premda većina ljudi gljive doživljaja kao biljke, nedavno je otkriveno da su one genski sličnije životinjama. Nemaju korijen ni listove i ne služe se Sunčevom svjetlošću za preživljavanje. Gljive žive tako da svoje mikroskopske niti „šalju” kroz tlo ili drvo hraneći se svim hranjivim tvarima koje nađu i natope probavnim sokovima.

Ivan Galić

I kad govorimo o gljivama, Hrvatska ima svojeg „konja za utrku”, jer prema dostupnim podacima, hrvatska flora broji 8871 svojtu gljiva, a prema nekim procjenama taj broj seže i do 10 000.

Osvrnite se oko sebe i na svakom koraku uživajte u čudesnoj flori Hrvatske!