Zaštićene rijeke Hrvatske

Zaštićene rijeke Hrvatske

Brojni riječni tokovi Hrvatske nisu samo izvori čiste pitke vode, nego su često i područja iznimnih prirodnih ljepota. Stoga su mnoga područja oko vodenih tokova zakonski proglašena zaštićenim dijelovima prirode, nacionalnim parkovima, rezervatima, park-šumama, parkovima prirode, zaštićenim krajolicima ili spomenicima prirode.

 

Područje čudesne rijeke Krke koja daje život kamenitom i ljeti bezvodnom kraju još je od 1985. u statusu nacionalnog parka. Zahvaljujući svojim slapovima, živim sedrenim tvorevinama, rijeka predstavlja prirodni krški fenomen, koji uvjetuje bogat biljni i životinjski svijet. Njezin izvor, Topoljski ili Veliki buk, koji u pozadini krasi kraljevski grad Knin, svakom gostu pruža jedinstvenu priliku uživanja u prizorima „rušenja” vode s 22 m metra visokog slapa, ali i iskustva kušanja čiste izvorske vode.

Krka, Skradinski buk

Na svega oko 30 km od izvora Krke nalazi se izvor Glavaš u kojem se „ogleda” najveća hrvatska planina Dinara, a iz kojeg na put dugačak 104 km kreće Cetina, jedna od najdužih hrvatskih rijeka „krških ljepotica”. I ova rijeka i njezin izvor velikodušno vas pozivaju na posjet i divljenje prirodnim pojavama i uživanje u izvorskoj vodi punog okusa.

Cetina
Zoran Jelača

U središtu Nacionalnog parka Plitvička jezera vode potoka Plitvice obrušuju se niz najviši slap u Hrvatskoj, Veliki slap, te zajedno s ostalim vodama jezera čine izvor rijeke Korane. Vjerojatno ćete i vi, kao i mnogi drugi, zaključiti kako Korana ima jedno od najljepših izvorišta na svijetu. Zato, kad sljedeći put posjetite hrvatski biser prirode, ne zaboravite ispružiti ruku, uhvatiti kapi ove vodene bajke i njima ugasiti svoju žeđ.

Korana
Aleksandar Gospić

Na primorskoj strani Velebita smještan je Nacionalni park Paklenica, bogat šumom, čijim kanjonima teku dva istoimena potoka, Velika i Mala Paklenica, a njihovi tokovi ovise o godišnjim dobima i količini padalina. Ako ste srećković pa posjetite Paklenicu u doba velikih voda, moći ćete uživati u prizorima i šumovima brzih potoka koji hrabro grabe prema moru i pri tome već tisućljećima oblikuju nezaboravni prozor kanjona.

Velika Paklenica
Alan Čaplar

U samom srcu Nacionalnog parka Risnjak nalazi se jedan od najvećih i najatraktivnijih izvora u našoj zemlji, izvor rijeke Kupe, koja predstavlja raj za ljubitelje raftinga, kanua i ribolova. I do ovog prekasnog izvora vode staze pa se svakako nagradite posjetom Nacionalnom parku Risnjak i izvoru Kupe.

Korana
Davor Rostuhar

Vrela rijeke Gacke u Gackom polju i njezina kvalitetna voda davno su prepoznati kao velika vrijednost pa ne čudi da je to područje zaštićeno u kategoriji spomenika prirode. Gacka, rijeka čiste vode, bogate flore i faune, svjetski je poznata i kao stanište potočne pastrve, a vama nudi svoje vode i prirodu u svako godišnje doba.

Gacka
Goran Sekula

Rijeka koja se može pohvaliti najkvalitetnijom vodom u Hrvatskoj jest rijeka Zrmanja, koja je zbog svoje iznimne vrijednosti i ljepote dio najvećega hrvatskog parka prirode, PP-a Velebit. Posjet izvoru i uživanje u vodama ove rijeka nudi i šetnju kroz prirodu i istraživanje skrivenih ljepota krša u predvelebitskom području.

Zrmanja
Ivo Pervan

Ako vam je ime Una, što prema izvoru iz talijanskog jezika znači jedina, onda je sve rečeno. Rijeka koja najvećim dijelom svojeg toka protječe kroz susjednu Bosnu i Hercegovinu, čineći tamo jedinstveni nacionalni park, izvire u jednom od najljepših izvora u Hrvatskoj. I ovaj prekrasni zaštićeni kutak prirode morate posjetiti i iz svojih se ruku napiti izvorske vode koja dolazi iz dubina krša.

Una
Aleksandar Gospić
Uz ove najpoznatije izvore rijeka još je pregršt većih i manjih prirodnih izvora i vodenih površina koje s potpunim pravom smatramo najvećim bogatstvom Hrvatske