Dalmacija – Split – carstvo ljekovite sunčeve svjetlosti i mediteranske prehrane

Dalmacija – Split – carstvo ljekovite sunčeve svjetlosti i mediteranske prehrane

Po dolasku u Split, osim prepoznatljivog mirisa mediteranske vegetacije, zabljesnut će vas i svjetlost. Svjetlost koja opaja, ali i na izvjestan način liječi.Sunčeve zrake imaju snažan i poticajan utjecaj na ljudski organizam. Stoga je izloženost optimalnoj količini svjetlosti i energije važna za uravnoteženje fizičkog i mentalnog zdravlja, odnosno za osjećaj sreće i zadovoljstva.

 

Helioterapija, metoda upotrebe svjetlosnih zraka u terapeutske svrhe u liječenju određenih organskih poremećaja i bolesti, primjenjivala se u starom Egiptu, antičkoj Grčkoj i starom Rimu te u arapskim zemljama Bliskog i Srednjeg istoka.

Iako u to vrijeme nije bilo odgovarajućega znanstvenog pojašnjenja povezanosti između svjetlosti i zdravlja, bilo je sasvim jasno da sunčeve zrake imaju snažan i pozitivan utjecaj na ljudski organizam. Split i regija koja ga okružuje takve ljekovite svjetlosti imaju u izobilju, stoga ne čudi da je početkom 3. stoljeća poslije Krista car Dioklecijan, tada najmoćniji čovjek na svijetu, odlučio upravo u Splitu provesti ostatak života sagradivši velebnu Dioklecijanovu palaču.

 

Uz dalmatinske regije Šibenik, Zadar i Dubrovnik, i regija Dalmacija – Split diči se osebujnom mediteranskom kuhinjom. Hrvatska je zajedno s Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis zemalja čija se mediteranska prehrana priznaje kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. 

Srdele
Roman Martin

Mediteransko sunce i prehrana dio su specifičnog antistresnog dalmatinskog načina slow lifea. To je život koji se odvija ispijanjem kave na rivi i gradskim trgovima ili pak u omiljenoj splitskoj igri picigin, koju gotovo cijele godine na pješčanom dijelu splitske plaže Bačvice rekreativno igraju i stari i mladi, muškarci i žene.

Međutim, ta dalmatinska ležernost zna i zavarati. Upravo je Split grad s najvećim brojem olimpijskih medalja po broju stanovnika u svijetu. Brojni splitski sportaši proslavili su svoj grad na olimpijskim borilištima te europskim i svjetskim natjecanjima poput Wimbledona i NBA lige. Dio zasluga zacijelo se može pripisati zdravom životu u podneblju iz kojeg dolaze.

 

Diljem regije možete uživati u pješačenju, trčanju i vožnji biciklom po brojnim stazama na kopnu i na otocima, u raftingu na rijeci Cetini, kayakingu na moru, ronjenju i jedrenju u akvatoriju srednje Dalmacije ili pak jahanju u Splitu, Sinju i Trilju.

 

Wellness-centri u hotelima u Splitu i okolici, Brelima, Bolu na otoku Braču i u gradu Hvaru na istoimenom otoku nude opuštanje i oporavak tijela i duha kroz više desetaka različitih tretmana, od refleksoterapija do parnih kupki i biosauna, infrasauna i finskih sauna.

Osim po kristalno čistom moru, Brela su poznata po čak šest kilometara prirodnih šljunčanih plaža, gustoj borovoj šumi, koja je jednim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine te po brojnim pješačkim stazama koje se protežu duž mora preko starih zaselaka, sve do samih vrhova planine Biokovo.

U Makarskoj, u blizini Brela, nalazi se centar za rehabilitacijsku i fizikalnu medicinu, u kojem se prirodni ljekoviti činitelji svojstveni moru i primorju poput čistog zraka, morske vode, algi, sunčeva zračenja i mediteranskog raslinja primjenjuju u liječenju bolesti kralježnice, reumatskih oboljenja, neuroloških stanja i bolesti, ortopedskih bolesti i deformacija te u rehabilitaciji sportaša. 

Zlatni rat, Brač
Ivo Biočina
Zlatni rat, Brač

Bol, jedino naselje na južnoj strani otoka Brača, obiluje prostranim plažama bijelog žala u sjenama stoljetnih borova. Osobito se ističe plaža Zlatni rat, koja ovisno o vjetrovima mijenja oblik i položaj kao da je od tekućeg zlata. Ta znamenita plaža postala je simbol otoka i obalne Hrvatske te motiv naslovnica diljem svijeta. Kada je riječ o aktivnom i zdravom životu, Bol je pravi raj za surfere. Naime, morski kanal između otoka Brača i Hvara pruža idealne uvjete za windsurfing zbog vjetra koji u njemu puše.

 

Grad Hvar, koji se diči pučkim kazalištem s početka 17. stoljeća, jednim od deset najstarijih baroknih teatara u Europi, čudesan je spoj povijesne arhitekture, umirujuće mediteranske prirode i klime. Smješten je na istoimenom, najsunčanijem jadranskom otoku koji je dužinom od 68,2 km najduži otok, a površinom od 299,6 km2 četvrti po veličini otok u samom Jadranskom moru.