Dolazak morem

Dolazak

morem

*Podaci u nastavku vrijede u normalnim uvjetima putovanja, a za trenutne smjernice putovanja zbog Covid-19 potražite posebne smjernice.

 

Agencija za obalni linijski pomorski promet

Tel: + 385 (0)21 329 370

Fax: + 385 (0)21 329 379

E-mail: info@agencija-zolpp.hr

Web: www.agencija-zolpp.hr

 

 

 

Međunarodne trajektne linije

Zadar – Ancona (Jadrolinija - www.jadrolinija.hr)

Split – Stari Grad – Ancona (SNAV - www.snav.it)

Split – Stari Grad – Ancona (Jadrolinija - www.jadrolinija.hr)

Dubrovnik – Bari (Jadrolinija - www.jadrolinija.hr)

 

Osim trajektnih linija, između Hrvatske i Italije prometuju i brzobrodske linije.

 

 

 

Jadrolinija

Glavni hrvatski putnički brodar održava najveći broj redovitih, međunarodnih i domaćih trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija. Glavni je ured u Rijeci.

Mrežna stranica: www.jadrolinija.hr

 

Brodari koji sudjeluju u održavanju državnih trajektnih, brzobrodskih i brodskih linija u Republici Hrvatskoj:

 

 

Izletničke brodarske udruge

 

Hrvatska udruga privatnih brodara

 

 

Hrvatska udruga brodara:

 

  • Hrvatska udruga brodara i brodograditelja Adria

  • Koordinacija udruga brodara, brodograditelja, ribara i pomoraca Hrvatske u Dubrovniku

  • Udruga malih brodara sjevernog Jadrana.

 

Luke otvorene za međunarodni promet, za ulazak stranih putničkih brodova i plovila za sport i razonodu u kojima se mogu obaviti carinske formalnosti:
 

  • Stalne: Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša/Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Korčula, Ubli, Cavtat and Dubrovnik.
  • Sezonske (tijekom ljetne sezone): ACI Marina Umag, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Hvar, Stari Grad (Hvar), Vis, Komiža, Cavtat, Vela Luka (ljetna sezona od 1. travnja do 31. listopada).

  

 

PLOVIDBA U REPUBLICI HRVATSKOJ

 

Zapovjednik plovila koje uplovljava u Republiku Hrvatsku morskim putom dužan je podvrgnuti se graničnoj kontroli, ovjeriti popis posade i putnika koji se nalaze na plovilu u lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije, platiti propisane naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, platiti boravišnu pristojbu te prijaviti boravak stranih državljana na plovilu u skladu s posebnim propisima.

Zapovjednik plovila koje je u Republiku Hrvatsku dovezeno kopnenim putom ili je na čuvanju u luci i na drugome odobrenom mjestu u Republici Hrvatskoj dužan je prije početka plovidbe platiti propisane naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, platiti boravišnu pristojbu te prijaviti boravak stranih državljana na plovilu u skladu s posebnim propisima.

Od 1. siječnja 2014. strana plovila, ali i plovila pod hrvatskom zastavom dužna su platiti naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu od onečišćenja. Trošak naknade ovisi o dužini plovila i snazi motora, a plaća se za kalendarsku godinu bez obzira na razdoblje plovidbe u teritorijalnome moru i unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske.

 

 

 

Boravišna pristojba 

 

Obveznici plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe jesu vlasnici ili korisnici plovila (nautičari) i sve osobe koje noć provode na plovilu duljem od pet metara koje se upotrebljava za odmor, rekreaciju ili krstarenje.

Boravišna pristojba plaća se prije isplovljavanja plovila u prostorijama lučke kapetanije ili ispostave lučke kapetanije u paušalnom iznosu za razdoblja od osam dana, 15 dana, 30 dana, 90 dana i jedne godine.